Gorenje letos brez dividende

Velenjski proizvajalec bele tehnike bo letos pričakovano delničarjem predlagal, da družba ne izplača dividend.

Objavljeno
09. marec 2018 10.16
Gorenje
Karel Lipnik
Karel Lipnik

Skupina Gorenje je lani ustvarila vsega 969.000 evrov čistega dobička, je razvidno iz objavljenega letnega poročila. Zaradi slabšega poslovanja se je družba s posojilodajalci dogovorila, o ukrepih s katerimi bi izboljšala finačno stabilnost. Poleg dividend je Gorenje upnikom obljublio najmanj 50 milijonov evrov dezinvestiranja poslovno nepotrebnega premoženja in zmanjšanje investicij, ki letos ne bodo presegle 65 milijonov evrov.

Gorenje je lani ustvarilo 1,309 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot leta 2016. Kljub rasti prodaje pa se je dobiček iz poslovanja zmanjšal za polovico in lani dosegel 21,7 milijona evrov. Delno so sicer na upad dobička iz poslovanja vplivale tudi spremembe računovodskih pravil, po katerih se določene slabitve knjižijo med drugimi odhodki iz poslovanja. A na čisti dobiček spremembe niso imele vpliva. Ta je lani znašal manj kot milijon evrov.

Gorenje je v drugem polletju naletelo na težave predvsem v Nemčiji, ki je največji trg proizvajalca gospodinjskih aparatov. Iz pojasnil družbe pa je mogoče razbrati, da so v drugem polletju poskočile tudi cene materiala, predvsem jeklene pločevine in plastičnih granulatov.

Velenju so sicer skupščino delničarjev preložili na sredino julija, ko naj bi bil že znan tudi morebitni novi strateški partner.

Gorenje letos načrtuje 1,4-odstotno rast prihodkov od prodaje, pri čemer pa naj bi se prihodki od prodaje iz osnovne dejavnosti, torej prodaje gospodinjskih aparatov, povečali za desetino. Čisti dobiček bo moral letos doseči osem milijonov evrov.