Gorenje menda do poletja v azijske roke

Nezavezujoče ponudbe za strateškega partnerja so oddali štirje snubci iz Azije.

Objavljeno
08. marec 2018 17.59
vidic gorenje
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – V Gorenju, kot kaže, računajo, da bo do poletja znano, kdo bo njihov strateški partner, za kar so prejeli štiri nezavezujoče ponudbe iz Azije. Skupščino delničarjev, na kateri bodo volili nove nadzornike, so namreč včeraj iz maja premaknili na julij.

Iz Gorenja, ki ga vodi Franjo Bobinac, so sporočili, da so 7. marca prejeli štiri nezavezujoče ponudbe morebitnih strateških partnerjev. Vsi prihajajo iz Azije, imen pa zaradi podpisa pogodb o zaupnosti ne razkrivajo. Po naših informacijah naj bi bila med interesenti tudi kitajska proizvajalca bele tehnike Haier in Midea. Že prej pa sta se kot možna kandidata omenjala tudi proizvajalec televizorjev Hisense in vodilna proizvajalka klimatskih naprav Gree. Tudi to sta kitajski korporaciji.

V velenjski družbi bodo prejete nezavezujoče ponudbe proučili in izbrane vlagatelje povabili k izvedbi skrbnega pregleda, na voljo pa jim bo tudi dostop do virtualne podatkovne sobe o skupini Gorenje, obisk izbranih lokacij in sestanki z vodstvom. Naslednja informacija o postopku, ki ga od jeseni vodi finančni svetovalec Rothschild & Co., naj bi tako bila objavljena 15. marca.

Skupščino preložili na julij

Kot je mogoče izvedeti neuradno, pa v Velenju računajo, da bi lahko bila odločitev o izbiri strateškega partnerja sprejeta že v prvi polovici tega leta. V ta namen so spremenili finančni koledar družbe in skupščino delničarjev, ki je bila sprva predvidena za 11. maj, preložili na 17. julij. Po naših informacijah bi lahko tako v nadzorni svet Gorenja že imenovali tudi predstavnike strateškega partnerja, ki naj bi predvidoma postal tudi solastnik družbe. Skupščina delničarjev mora biti najkasneje do 20. julija, ko se aktualnim nadzornikom izteče mandat.

Nadzorni svet, ki mu predseduje Marko Voljč, je poziv k vložitvi kandidatur objavil že januarja letos, rok pa se je iztekel 7. februarja. Voljč nam včeraj ni odgovoril, ali se bo ponovno potegoval za nadzorniško mesto. Kot je znano, je del lastnikov njega in Uroša Slavinca na januarski izredni skupščini neuspešno poskušal odpoklicati z nadzorniške funkcije. Nadzorni svet Gorenja naj bi o kandidatih po naših informacijah razpravljal šele na majski seji.

So pa nadzorniki včeraj obravnavali rezultate poslovanja velenjske skupine v preteklem letu, ki naj bi jih objavili danes. Pri tem se najbrž niso mogli izogniti opozorilni dveurni stavki, ki jo je sindikat v Gorenju napovedal za 14. marec, v ponedeljek in torek pa naj bi v družbi v ta namen spet potekali zbori delavcev. Stavke si v vodstvu Gorenja tudi zaradi postopka iskanja novega strateškega partnerja ne želijo, od odpovedi kolektivne pogodbe, kakor zahteva sindikat, pa za zdaj menda ne nameravajo odstopiti. 

Rast delnice

A vlagateljev to, kot kaže, ne skrbi kaj dosti. Po novici o prejetih nezavezujočih ponudbah je namreč Gorenjeva delnica na Ljubljanski borzi včeraj pridobila kar 12,8 odstotka in zrasla na 5,8 evra. To je najvišja vrednost od oktobra lani.

Medtem pa nadzorniki še vedno niso odpravili dvomov okoli Gorenjevih sponzorskih poslov z ruskim nogometnim klubom Torpedo, ki so januarja pricurljali v javnost in iz katerih ni bilo jasno, ali so Torpedu nakazali 1,5 ali 4,5 milijona evrov. Nadzorniki so na predlog revizijske komisije družbe naročili podroben pregled teh poslov, ki pa menda še ni narejen. V Gorenju so že priznali, da so ruski klub finančno podprli, vendar so zanikali kakršnekoli nepravilnosti. Po njihovih pojasnilih so jih podprli z 1,5 milijona evrov, saj da je šlo za le eno izplačilo. Preverjanje nakazil dodatno zapleta dejstvo, da je Gorenje prek iste družbe – Algoritem – sponzoriralo tudi nogometni klub Spartak, in sicer zadnje tri sezone v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov.