Gorenje ni razveljavilo odpovedi pogodbe

Rok za preklic odpovedi kolektivne pogodbe potekel, sindikat bo vprašal zaupnike

Objavljeno
16. februar 2018 07.56
SKEI Gorenje
Brane Piano
Brane Piano

Velenje – Uprava Gorenja do včeraj, kar je bil pogoj sindikata SKEI v podjetju, ni razveljavila sklepa o odpovedi kolektivne pogodbe za družbo Gorenje gospodinjski aparati, ki velja za celoten poslovni sistem. Žan Zeba, predsednik konference SKEI Gorenje, pravi, da bodo počakali na odločitev skupščine, ali naj kljub temu sodelujejo v delovni skupini, ki jo predlaga uprava.

V upravi so optimističmi: »Namesto koraka nazaj in vračanja na staro in, kot ugotavljamo uprava in sindikat, na več mestih neustrezno podjetniško kolektivno pogodbo iz leta 1991 je uprava predlagala takojšnje nadaljevanje pogajanj v okviru socialnega dialoga.« Dodajajo, da so skupaj s sindikatom oblikovali delovno skupino, v kateri so po trije predstavniki zaposlenih in poslovodstva, skupina pa bo oblikovala predloge za novo kolektivno pogodbo.

»Prenovo podjetniške kolektivne pogodbe Gorenja lahko začnemo že danes,« so prepričani v upravi. Zeba miri: počakali bodo na posvet sindikalnih zaupnikov in skupščino sindikata 21. in 22. februarja. Pri predlogu uprave, prejeli so ga v sredo, se strinjajo le s sestavo delovne skupine. Skupščina pa bo odločila, ali naj v njej sodelujejo, čeprav uprava do 15. februarja ni preklicala odpovedi pogodbe. A v upravi so prepričani, da lahko odprta vprašanja rešijo v nekaj tednih.

»To je bil tudi namen uprave pri odločitvi o odpovedi stare kolektivne pogodbe, da bi pospešili njeno prenovo (...) glede odprtih vprašanj, pri katerih v dve leti dolgih pogajanjih ni bilo napredka,« pojasnjuje uprava.

Spomnimo, da tudi predsednico SKEI Slovenije Lidijo Jerkič najbolj moti istočasna odpoved poziva k prenovi pogodbe, saj pravi, da je mogoče govoriti le o enem ali o drugem. Kot so sindikalisti Gorenja že pojasnili, pa veliko odprtih vprašanj ni. Socialni dialog je zastal zaradi predloga uprave za v povprečju 4 do 5 dni krajših dopustov, medtem ko bi sindikat privolil kvečjemu na 2-dnevno skrajšanje.

Prejšnji teden so zbore članstva v Gorenju imeli sindikati, ta teden jih sklicuje uprava ter na njih razlaga lansko poslovanje in letošnje načrte. Sindikat je medtem v tovarnah Gorenja zbral 90 in več odstotkov podpisov v podporo stavki, po besedah Zebe pa so veliko podporo dali tudi zaposleni v režiji. »Podpora je precej nad zakonsko predpisano,« pravi.