Gorenje to leto prepolovilo dobiček

Skupina Gorenje je zaradi vse večjih stroškov prepolovila dobiček v primerjavi z lanskim letom.

Objavljeno
11. november 2011 14.52
Posodobljeno
11. november 2011 14.52
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Velenje -  Na današnji seji Gorenja se je uprava seznanila s poslovanjem skupine, ki je bilo slabše od pričakovanega, saj so prvih devetih mesecih ustvarili 7,8 milijona evrov čistega dobička kar je 53,6 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Po pojasnilih uprave je nižji dobiček posledica slabitve prispevka za kritje na ravni stroškov blaga in materiala. Na slabitev dobičkonosnosti je vplivalo tudi negativno poslovanje Aska v prvih devetih mesecih, vendar je Asko v tretjem četrtletju že dosegel pozitiven rezultat poslovanja. Negativen učinek Aska na poslovanje skupine Gorenje pa bo nevtraliziran naslednje leto, poroča STA.

Za naslednje leto so v Gorenju že pripravili strateški načrt do leta 2015. V njem načrtujejo prihodke v višini približno 1,5 milijarde evrov pri več kot 4,5-odstotni povprečni letni rasti, kar je več od predvidene rasti trga.

Načrtujejo tudi utrditev tržnega položaja na svojih tradicionalnih trgih in širitev prodaje v državah Brik (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska) in drugih prekomorskih državah, ki omogočajo višje stopnje rasti kot Evropa, kjer se proizvajalci bele tehnike že nekaj let soočajo s presežnimi proizvodnimi zmogljivostmi, visoko konkurenco ter počasno ali nično rastjo trgov zaradi zadržanosti potrošnikov do nakupov trajnih dobrin, menijo v družbi.

Za izboljšanje finančnega položaja in kot ščit pred zaostrovanjem finančnih razmer bo Gorenje do leta 2015 dezinvestiralo poslovno nepotrebno premoženje in aktivnosti, normaliziralo denarni tok glede na obseg in kakovost svojega delovanja in se s tem ustrezno razdolžilo. V ta kontekst sodi tudi diverzifikacija virov financiranja, v okviru česar preučujejo možnost kotacije delnice v tujini.