Gorenje v Srbiji začelo s proizvodnjo

V tovarni v Valjevu bodo proizvajali hladilno-zamrzovalne aparate.

Objavljeno
15. februar 2013 14.49
Posodobljeno
15. februar 2013 15.12
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Velenje, Valjevo - Skupina Gorenje je v novi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov v Valjevu v Srbiji pričela z redno proizvodnjo. To je že drugi obrat Gorenja za proizvodnjo hladilno-zamrzovalnih aparatov v Valjevu. Prvega so odprli leta 2006.

V obeh obratih skupaj bo Gorenje letos proizvedlo skoraj 800.000 aparatov. Investicija v novo tovarno znaša dobrih 21 milijonov evrov, redna proizvodnja pa je stekla skladno z načrtom.

Gorenje je v lanskem letu pričelo z obsežnim prestrukturiranjem proizvodnih lokacij s ciljem povečati dobičkonosnost poslovanja in izboljšati konkurenčnost. Doslej je iz tovarne na Finskem v tovarno na Češkem že preselilo celotno proizvodnjo kuhalnih aparatov, v teku pa so aktivnosti preselitve celotne proizvodnje pralnih in sušilnih strojev iz tovarne na Švedskem na Gorenjevo glavno proizvodno lokacijo v Velenju. V poletnih mesecih bo Gorenje iz Švedske v Velenje preselilo še celotno proizvodnjo pomivalnih strojev, ki se bo v Velenju pričela septembra. Po zaključku vseh aktivnosti prestrukturiranja bo Gorenje gospodinjske aparate proizvajalo le na treh lokacijah: v Sloveniji, Srbiji in na Češkem.

V tovarni v Valjevu je Gorenje preselilo večino proizvodnje hladilno-zamrzovalnih aparatov, v Velenju pa ostaja proizvodnja vgradnih hladilno-zamrzovalnih aparatov in samostojnih hladilno-zamrzovalnih aparatov, ki rangirajo v višjih cenovnih razredih.