Gorenje: za obrat na borzi je poskrbel Panasonic

Domači trg: Z nakupom nad tržno ceno je pokazal, da verjame v prihodnost Gorenja

Objavljeno
18. december 2015 18.02
infografika
Grega Meden, KD Skladi
Grega Meden, KD Skladi

Novica tedna na domači borzi je bila vsekakor ta, da je japonski Panasonic kupil dodatni delež v Gorenju od enega izmed domačih skladov in to po ceni, ki je tržno presegala skoraj desetino. S tem so širši javnosti pokazali, da je cena delnice izjemno nizka in da kljub letošnjim slabšim rezultatom verjamejo v prihodnost Gorenja, predvsem pa v sinergije, ki se obetajo v naslednjih letih.

Prodajo pod blagovno znamko Panasonic v naslednjih treh letih v Velenju ocenjujejo na 100 milijonov evrov, še pomembneje pa je, da bo marža tu precej višja, kot jo v Gorenju dosegajo zdaj s svojimi izdelki. Na žalost pa slovenski delničarji upravi Gorenja manj zaupajo, kot denimo tuji vlagatelji, ki so pred nakupom Panasonica pokupili vso ponudbo delnic po zgodovinsko najnižjih cenah. Ker Panasonic po vsej verjetnosti še ni zaključil z nakupi Gorenjevih delnic, je sledil odboj cene, ki bi se ob normalizaciji poslovnih razmer v letu 2016 morala vrniti na raven, kjer je bila še poleti.

Novica tedna na svetovnih borzah pa je bila minuli teden težko pričakovani dvig obrestne mere ameriške centralne banke. Del optimizma se je prelil tudi na Ljubljansko borzo, saj je SBI TOP prekinil nekaj dnevno padanje in hitro pridobil dobra dva odstotka.

V minulih dneh so indeks »povlekle« navzdol predvsem delnice Telekoma. Ta je, pričakovano, izpadel iz boja za nakup srbskega Telekoma. Tako sedaj upravljavci državnega premoženja iz SDH nimajo več nobenega razloga, da čakajo z novim poizkusom privatizacije Telekoma Slovenije. Seznam podjetij za prodajo v letu 2016 je namreč sramota in norčevanje iz institucij EU, saj so na seznamu podjetja, ki niso vredna nič ali pa so celo že bila prodana. Edina svetla točka na seznamu je NLB, vendar pa tudi ta na način, ki so si ga zamislili politiki, ne bo prodana.