Gorenjska banka izstopila iz lastniške strukture Pivovarne Laško

Neuradno gre za »parkiranje delnic«, ki jih je Gorenjska banka prodala prek borzno-posredniške hiše.

Objavljeno
30. september 2014 17.47
san_gorenjska banka
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA

Laško - Gorenjska banka je v ponedeljek s prodajo 542.448 delnic Pivovarne Laško, delež glasovalnih pravic pa je bil 6,29-odstotni, izstopila iz lastniške strukture pivovarne, je družba danes sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske banke. Neuradno gre za »parkiranje delnic«, ki jih je Gorenjska banka prodala prek borzno-posredniške hiše, navaja STA.

V skupini Laško so skladno s sporazumom o prestrukturiranju in mirovanju s pomočjo banke Unicredit julija začeli priprave na proces iskanja primernega investitorja pivovarne, ki bi zagotovil sredstva za dokapitalizacijo v zameno za novoizdane delnice družbe.

Banke upnice naj ne bi sodelovale pri dokapitalizaciji, zato bodo postopoma izstopale iz lastniške strukture Pivovarne Laško. Zadnja vrednost delnice Pivovarne Laško na Ljubljanski borzi je 21,80 evra, kar pomeni, da cena delnic počasi spet raste. Dokapitalizacija družbe je predvidena v višini najmanj 75 milijonov evrov, primernega investitorja pa Pivovarna Laško išče z izdajo vabila.

Ko se bo postopek iskanja vlagatelja za dokapitalizacijo zaključil in bo izbran najboljši ponudnik, bo sklicana skupščina delničarjev Pivovarne Laško, na kateri bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji.