Gorenjska banka objavila razpis za dokapitalizacijo

Zbiranje nezavezujočih ponudb za dokapitalizacijo Gorenjske banke se začne že danes in bo trajalo do 15. decembra.

Objavljeno
10. december 2015 17.39
san_gorenjska banka
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Gorenjska banka, ki mora po odločbi Banke Slovenije do konca leta zbrati 13 milijonov evrov svežega kapitala, je danes na svoji spletni strani objavila vabilo (prospekt) k vpisu novih delnic banke.

Kot je moč razbrati iz prospekta, se zbiranje ponudb za Gorenjsko banko začne že danes in bo potekalo do vključno 15. decembra, na podlagi teh ponudb pa bo uprava banke s soglasjem NS določila končno ceno za nove delnice, ki je trenutno določena v razponu med 150 in 270 evrov za delnico.

Zatem bosta vzporedno potekala dva kroga dokapitalizacije, oba se bosta začela 16. decembra. Če poenostavimo: obstoječi delničarji banke bodo lahko delnice vplačevali do konca leta, za ostale vlagatelje (to so tudi veliki vlagatelji in finančni investitorji) pa bo na voljo še en teden časa in bodo lahko delnice vplačevali do 6. januarja prihodnje leto. Gre za podoben postopek kot pri zadnji dokapitalizaciji Sava Re. Največja delničarka Gorenjske banke je Sava, ki pa je v prisilni poravnavi.

Kupce zanima večinski delež Gorenjske banke

Kdo od obstoječih delničarjev ali morebitnih novih vlagateljev bo dokapitaliziral Gorenjsko banko še ni znano, ne gre pa pozabiti, da mora kupca za svoj 44-odstotni delež v Gorenjski banki na zahtevo Banke Slovenije najti tudi Sava. Zahteva, naj Sava odproda svoj delež v banki, je padla prav v čas, ko mora Gorenjska banka prav tako na zahtevo Banke Slovenije najti 13 milijonov evrov svežega kapitala. Časa za to ima do konca leta in postavlja se vprašanje, ali bo v času, ko še ni znano, kdo bo jutri lastnik banke, sploh mogoče najti dokapitalizatorja.

Neuradno je slišati, da se vlagatelji zanimajo za delež Save v Gorenjski banki, omenjata se sklad Apollo, ki ima pravico kupiti NKBM in luksemburški sklad York Capital, ki je odkupil terjatve treh bank do Save, vendar pa naj bi tuje interesente zanimal večinski delež banke. Ob tem se torej zastavlja tudi vprašanje, ali se bo za prodajo svojega deleža v Gorenjski banki odločil še kdo od obstoječih lastnikov.