Gorenjska banka prodaja terjatve do Hidrie

Gorenjska banka je objavila javni razpis za odkup terjatev do družbe H&R, ki obvladuje spodnjeidrijsko korporacijo Hidria.

Objavljeno
11. december 2015 17.13
šipić hidria
B. M.
B. M.

Terjatev je za 14,2 milijona evrov, zavarovane pa so s pristopom k dolgu Hidrie. Gorenjska banka bo zavezujoče ponudbe zbirala do 24. decembra. Razpis je bržkone posledica pravdanja med banko in H&R zaradi spornih poslov pri financiranju propadlega Merfina za prevzem Merkurja.

H&R, kjer so lastniško združeni managerji Hidrie, je za posel posodila deset milijonov evrov, po stečaju Merfina pa je banka terjala poplačilo dolga do H&R. V Hidrii so želeli ničnost posojilnih pogodb dokazati s tožbo, a so pravdo izgubili na dveh stopnjah.

Včeraj razpisa niso želeli komentirati, saj da sodni postopki proti Gorenjski banki zanje niso zaključeni. Se pa za terjatve zelo zanima idrijski Kolektor, v lastništvo katerega se je Hidria pred leti vrinila s sovražnim prevzemom. »Odkup terjatev do družbe H&R je ena izmed potencialnih poslovnih priložnosti za koncern Kolektor. Odločitve glede tega vprašanja pa ne želimo komentirati,« so sporočili.