Gospodarsko sodelovanje z iranskim trgom

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) srečanje z dr. Madžid Taht Ravanši, namestnikom zunanjega ministra Islamske republike Iran

Objavljeno
17. december 2015 21.12
tre*GRADBENISTVO
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Skoraj 60 udeležencev se je na GZS srečalo z dr. Madžid Taht Ravanši, namestnikom zunanjega ministra Islamske republike Iran. Udeležence srečanja je nagovoril generalni direktor GZS, Samo Hribar Milič, ki je pozdravil obisk namestnika zunanjega ministra v Sloveniji, saj kaže na okrepljeno sodelovanje med državama, so sporočili iz GZS. Znano je, da Slovenija še nima odprtega veleposlaništva v Iranu, za kar se zavzemata obe državi. Hribar Milič je omenil veliko možnosti za povečano sodelovanje med državama. Tako bo že kmalu, v prihajajočem januarju 2016 v Iran odpotovala delegacija 40 slovenskih poslovnežev na čelu z Zdravkom Počivalškom, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. V Teheranu se bo v času obiska slovenske delegacije odprla tudi skupna pisarna štirih slovenskih podjetij.

Dr. Madžid Taht Ravanši vidi v srečanju pomemben korak k uspešnejšemu sodelovanju s predstavniki slovenske poslovne skupnosti. Obisk v Sloveniji je izkoristil tudi za pripravo na prihod gospodarske delegacije slovenskih podjetij z ministrom Počivalškom januarja 2016, saj želijo, da bodo srečanja med podjetji in iranskimi predstavniki učinkovita in obetajoča. Pozdravil je podporo vlade, parlamenta in ministrstev za okrepitev sodelovanja z Iranom. Čeprav je veliko že narejenega, je opozoril, da je gospodarska sposobnost obeh držav večja kakor jo kaže trenutna menjava. Izpostavil je, da je tesno sodelovanje temelj, da se izničijo učinki sankcij, ki so trajale zadnjih 12 let.

Udeležence je spomnil, da je 15. decembra Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) sprejela ključno resolucijo, ki je dokončno izključila možnost vojaške dimenzije nuklearnega programa v Iranu, kar bo nedvomno pripomoglo k hitrejšemu umiku sankcij. Iran bo v prihodnjih treh tednih skušal izpolniti svoje obveznosti sprejete z dogovorom julija letos, čemur bo sledilo poročilo IAEA, ki bo zaključilo poglavje sankcij v državi. Poudaril je, da je od sprejetja dogovora letos državo obiskalo več gospodarskih delegacij iz EU, saj želijo evropska podjetja ponovno oživiti sodelovanje z Iranom, ki predstavlja skoraj 80 milijonski trg.

Sodelovanje na področju visoke tehnologije

Poleg povečanje izvoza in uvoza so, po njegovem mnenju, med Slovenijo in Iranom pomembne investicije. Slovenski priložnosti vidi tudi v sodelovanju na področju visoke tehnologije, hkrati pa geostrateški položaj Irana omogoča sodelovanje na področju nafte in plina ter uporabo transportnih poti v preostale države v regiji. Iran je tudi idealna država za proizvodnjo izdelkov ter izhodišče za transport v sosednje države v regiji. Kljub nekaterim nestabilnim državam v okolici je dr. Ravanši zagotovil, da Iran stremi k stabilnosti in, da so slovenska podjetja dobrodošla, predvsem v tako imenovanih »trade industrial free zones«, kjer imajo podjetja še dodatne ugodnosti.

Za krepitev sodelovanja je pomembna politična volja obeh držav, kjer bi se lahko povezali predvsem na področju energije, nafte in plina, gradbeništva in transporta, rudarstva, kmetijstva, jeklarske industrije ter farmacije. Poudaril je, da Iran želi sodelovati s Slovenijo, saj bo to ustvarilo nove priložnosti za obe državi. Udeleženci srečanja in predstavniki podjetij so v razpravi izpostavili predvsem priložnosti v avtomobilski in gradbeni industriji, ovire pri carinah in vizumskem režimu ter težave v bančnem sistemu v državi, so sporočili iz GZS.