Gospodarstvo opozarja na beg zaposlenih in selitev podjetij v tujino

Cerar in vladna ekipa so se danes na Brdu pri Kranju srečali z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki.

Objavljeno
12. junij 2017 17.58
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Brdo pri Kranju – Gospodarski kazalci so trenutno zelo spodbudni, zato je pravi čas za sprejem ukrepov za spodbudnejše davčno okolje in bolj fleksibilno delovno zakonodajo, so pred današnjim srečanjem s premierjem Mirom Cerarjem in ministri poudarili gospodarstveniki. Opozarjajo, da bo beg delovne sile in selitev podjetij v tujino sicer zelo težko preprečiti.

Cerar in vladna ekipa so se namreč danes na Brdu pri Kranju srečali z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki ter trenutno razpravljajo o potrebnih rešitvah za dvig mednarodne konkurenčnosti Slovenije, utrditev zaupanja in dodatno okrepitev gospodarske pobude.

Kot je bilo pred začetkom razprave na omizjih slišati od gospodarstvenikov, je tudi z vidika poštenega odnosa do dobrih delavcev treba omogočiti lažje odpuščanje slabih. Kot je dejal podjetnik Igor Akrapovič, je trenutno obdobje dokaj nizke brezposelnosti pravi čas za ukrepe, ki bi podjetjem omogočili pridobitev kakovostnejših kadrov.

Kot je ocenil prvi mož družbe Boxmark Leather Marjan Trobiš, na seznamu zahtev oziroma opozoril vladi sicer ni nič posebej novega. »Je pa zelo pomembno, da se z vlado pogovarjamo in ji še enkrat izrazimo nujnost teh zahtev,« je dejal.

Prepočasno ukrepanje na trgu dela

Opozoril je, da se lahko kazalci brez ustreznih ukrepov hitro obrnejo navzdol. Kot primer prepočasnega ukrepanja je navedel položaj na trgu dela, kjer je »90.000 brezposelnih, ne moremo pa na enem mestu najti 3000 delavcev«.

To je po njegovih besedah zelo zaskrbljujoč podatek, še posebej ob dejstvu, da napovedi kažejo na še večji primanjkljaj ustrezne delovne sile. »Če želimo v Slovenijo privabiti tuje vlagatelje, jim moramo nuditi ustrezen kader,« je poudaril Trobiš. Dobre delavce pa je po njegovih besedah težko obdržati doma tudi zaradi zelo nespodbudne davčne politike.

Direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič se je ob tem zavzel tudi za ukrepe na izobraževalnem področju, ki bi moralo po njegovem mnenju več poudarka nameniti naravoslovni izobrazbi in tehniškim poklicem. Podjetje Elaphe je po Lampičevih besedah za strokovnjake sicer zanimivo in jim kadra zato ni težko pridobiti, se pa zaveda, da bo lahko v prihodnosti povsem drugače.

Pomen fleksibilnosti delovnega okolja se po besedah direktorice ljubljanskega ABC pospeševalnika Urške Jež še posebej kaže na področju start-up podjetij, ki jih večinoma sestavljajo člani mlajše generacije. Ta po opozorilih Ježeve na podjetništvo gleda drugače, vlada pa se mora zavedati, da ne gre več za modno muho, temveč prihodnost.

»Dinamika dela je med mladimi povsem drugačna, kot smo je vajeni v tradicionalnih podjetjih,« je poudarila Ježeva in se ob tem med drugim zavzela za začetni odlog plačila davkov za perspektivna zagonska podjetja. »Bi pa bilo treba v vladi imeti nekoga z aktivno vlogo, namenjeno mladim in bodočim poslovnim modelom,« je dejala.

Sodelovanje z vlado je sicer ocenila kot dobro, »vendar zakonodaja in določeni koraki zelo počasi sledijo«, poleg tega pa so nekateri novi zakoni po njenih besedah še vedno brez »sprememb, v katerih živijo mladi«.