GPG: Upniki bodo najeli odvetnika za pregled sumljivih dejanj nekdanjih vodilnih

Člani upniškega odbora GPG še vedno prepričujejo stečajno upraviteljico, naj vloži kazenske prijave zoper Borisa Dolamiča.

Objavljeno
09. oktober 2012 18.35
Posodobljeno
09. oktober 2012 21.00
LJUBLJANA, 12,03. 2011, stanovanjski objekti Polje II. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Člani upniškega odbora GPG še vedno prepričujejo stečajno upraviteljico Melito Butara, naj vloži kazenske prijave in odškodninske tožbe zoper Borisa Dolamiča in sodelavce. Za pomoč bodo najeli tudi odvetnika in v pravni boj morda šli sami.

Na današnji seji upniškega odbora Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) v stečaju so upniki spet razpravljali o kazenski in odškodninski odgovornosti nekdanjega poslovodstva gradbinca, ki ga je vodil Boris Dolamič, in nadzornikov podjetja, ki jim je predsedovala Dolamičeva partnerica Darja Erceg. Upniki so sprejeli sklep, da bo zunanji odvetnik preučil gradivo, ki kaže na sume oškodovanja podjetja, je povedal član upniškega odbora Štefan Sobočan, direktor družbe Varis Lendava. Ko bo odvetnik pregledal gradivo, se bodo upniki odločili o vložitvi tožb in ovadb.

Sobočan je pojasnil, da bodo odvetnika izbrali člani upniškega odbora in ga predlagali stečajni upraviteljici Meliti Butara. Ta je danes upnikom obljubila, da bo stroške odvetnika poravnala iz stečajne mase, kar je doslej zavračala, je dejal Sobočan. »Pokazala je vsaj malo kooperativnosti,« je dodal naš sogovornik.

Spomnimo, stečajna upraviteljica ni hotela plačati stroškov komisije za ugotavljanje nepravilnosti v GPG, ki jo je ustanovil upniški odbor. Poleg tega je Melita Butara že junija letos dejala, da kazenske prijave ali odškodninskega zahtevka zoper nekdanje vodilne v podjetju ne bo vložila. Stečajno upraviteljico moramo z dodatnimi dokazi prepričati v nasprotno, je bil odločen Sobočan.

Seje upniškega odbora se je udeležil tudi Hasan Karajić, predsednik odbora Civilne iniciative ogoljufanih delavcev GPG. Po njegovem mnenju bi pravne postopke zoper nekdanje vodilne morala voditi Melita Butara, ki dobi tudi nagrado za upraviteljico, ne pa da se iz stečajne mase plačujejo zunanji odvetniki.

Spremembe v odboru

Na današnji seji upnikov je z mesta predsednika upniškega odbora odstopilo podjetje Elcom, po Karajićevih besedah zaradi načina vodenja stečaja. Kot je znano, upniki niso nezadovoljni le zato, ker stečajna upraviteljica ni sprožila kazenskih in odškodninskih postopkov zoper nekdanje vodstvo, ampak tudi zato, ker so stroški stečajnega postopka po njihovem mnenju preveliki.

Elcom je kot predsedujočega upnikom nasledil Varis, ki ga predstavlja Sobočan. Glede dela odbora je bil danes  sprejet sklep, da upniki še bolj sodelujejo, tudi s stečajno upraviteljico. Vendar je za to potrebno zmanjšanje števila članov upniškega odbora, kar so upniki že predlagali sodišču, je predstavil Sobočan. Zdaj je v odboru enajst članov, med njimi pa so tudi Almont, GPG KIP-KOP in Kitec, ki so v stečaju. Ker ta podjetja predstavljajo stečajni upravitelji, ki se sej odbora niso udeleževali, je bil odbor večkrat nesklepčen.

Pravno pomoč želijo dobiti tudi v Civilni iniciativi ogoljufanih delavcev. Sodišče so v začetku avgusta zaprosili za brezplačno pravno pomoč, a odgovora še ni. Karajić je izrazil prepričanje, da je sodnica Mateja Levstek, ki je vodila stečaj GPG, prošnjo pospravila v predal.