GPG: upniki zahtevajo odgovornost, upraviteljica pa ne

Tožbe proti Borisu Dolamiču, nekdanjemu direktorju GPG, in nadzornikom Melita Butara ne bo vložila.

Objavljeno
14. junij 2012 20.16
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Stečajna upraviteljica GPG Melita Butara proti nekdanjemu direktorju gradbincu Borisu Dolamiču in nadzornikom, med katerimi je tudi njegova partnerka Darja Erceg, ne bo vložila kazenske prijave oziroma odškodninskega zahtevka.

To je stečajna upraviteljica dejala na sestanku s članom civilne iniciative ogoljufanih delavcev GPG Hasanom Kraljićem, kar je ta pojasnil na zadnjem upniškem odboru, ki je na zadnji seji razpravljal o vložitvi tožb proti nekdanjemu vodstvu. Upniki so poudarili, da je bila večina pogodb GPG za izvedbo projektov sklenjenih tako, da se projekt ob koncu ni mogel končati z dobičkom, temveč z izgubo. GPG kreditov za projekte ni porabil za delo, temveč za urejanje medsebojnih razmerij med povezanimi družbami v sistemu GPG ali z družbami v lasti oseb, ki so povezane z družbami v GPG. Poleg tega je GPG vodil posle tako, da podizvajalci niso mogli dobiti poplačila terjatev neposredno od investitorja, so še dejali upniki.

Ti so stečajno upraviteljico zato pozvali, naj tudi upniškemu odboru jasno pove, ali bo zoper člane uprave, člane nadzornega sveta oziroma druge osebe v GPG vložila kazenske prijave in odškodninske zahtevke. Upraviteljica Melita Butara je za Delo potrdila svojo izjavo predstavniku civilne iniciative, da ne bo vložila kazenskih prijav ali odškodninskega zahtevka, o odgovoru upniškemu odboru pa ni želela govoriti, saj da ga bo najprej posredovala upnikom.

Direktor lendavske družbe Varis Štefan Sobočan, Varis je član upniškega odbora, je dejal, da so o morebitni kazenski in odškodninski odgovornosti proti nekdanjemu poslovodstvu in nadzornikom razpravljali že pred pol leta: »Stečajna upraviteljica je takrat rekla, da za zdaj še ni našla razlogov za uvedbo postopkov. Zdaj smo napisali, naj se jasno izrazi, ali bo postopke vložila ali ne.«