Gradbeništvo: kolektivna pogodba prinaša koristi podjetjem in delavcem

Delojemalci in delodajalci so podpisali novo kolektivno pogodbo gradbenih dejavnosti.

Objavljeno
14. december 2015 13.24
Gradbeništvo
N. G.
N. G.
Ljubljana − Nova kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti »je uravnotežena« in prinaša koristi obema stranema, sta se ob podpisu pogodbe strinjala vodji delodajalske in delojemalske pogajalske skupine Ožbej Marc iz CPG in Oskar Komac, sekretar sindikata gradbenih delavcev.

Potem ko so delodajalci pred dvema letoma odpovedali pogodbo, so po dveh letih pogajanj predstavniki delodajalcev in delojemalcev podpisali novo kolektivno pogodbo.

Podpisniki kot glavne prednosti za delodajalce naštevajo skrajšanje najdaljšega odpovednega roka na raven, kot jo določa zakon, ureditev horizontalnega napredovanja na delovnem mestu, ureditev projektnega dela, ureditev prerazporejenega delovnega časa s šest na dvanajst mesecev ter postopen prehod z dodatka za skupno delovno dobo na dodatek za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.

Glavne prednosti za delavce pa so večji regres, in sicer 850 evrov, izplačila nadomestil za stroške v povezavi z delom, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

»Dogovorili smo se, da se nagrajuje delovna doba pri zadnjem delodajalcu, a delavec lahko veliko prej dobi več dopusta. Tako bodo mladi dobili več dopusta,« je pojasnil Ožbej Marc.

Pogodba bo veljala za manj kot 10.000 od skupno 55.000 zaposlenih v panogi. »Podpis kolektivne pogodbe je lepa gesta z obeh strani. Zaposlenim v gradbeništvu je treba zagotoviti minimalne pravice, ki smo jih s to pogodbo tudi dosegli. Upam, da se bo pogodba izvajala in ne bo ostala mrtva črka na papirju,« je komentiral predsednik Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Dušan Zelenjak.

Lovrenc Krapež, predsednik sekcije za gradbeništvo pri Združenju delodajalcev Slovenije, pa je ocenil, da je podpis pogodbe eden od korakov, da bo slovensko gradbeništvo lažje prešlo prihodnja leta. Kot smo poročali, gradbinci v letih 2016 in 2017 zaradi pomanjkanja projektov pričakujejo upad panoge.

»V letih suhih krav, ki so na vidiku v letih 2016 in 2017, in ko je najhuje, je treba stopiti skupaj. To smo danes naredili. Takšne pogodbe je težko podpisovati v časih, ko nam gre vsem dobro. V časih, kot so sedanji, pa je to nuja,« je dejal predsednik zbornice gradbeništva pri GZS Branko Žiberna. V gradbeništvu je po njegovih besedah precej nepredvidljivih situacij, tako glede javnega naročanja kot konkurence v gradbeni dejavnosti. Pri tem je izpostavil konkurenco gradbincev iz tujine, med drugim iz držav nekdanje Jugoslavije, Avstrije, Madžarske, Italije, ki da lahko v Sloveniji delajo pod boljšimi pogoji kot domači gradbinci.