Gregor Planteu, Cerarjev as v Mercatorju

Mož, ki je saniral dolgove kluba Celje Pivovarna Laško in novi varuh Mercatorja, odgovarja na očitke iz koalicije.

Objavljeno
09. maj 2017 21.26
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana - Finančnik Gregor Planteu bo v imenu slovenske vlade gledal pod prste večinskim lastnikom Mercatorja. Zagotavlja, da bo skladno z zakonom in v sodelovanju z nadzornim svetom skrbel, da večinski lastnik ne bo izčrpaval Mercatorja.

Čeprav dobavitelji vodilnemu slovenskemu trgovcu zagotavljajo, da v poslovanju z Mercatorjem ne občutijo težave njegovega prezadolženega lastnika Agrokorja, in čeprav tudi v Mercatorju zagotavljajo, da krize lastnika ne čutijo, je vlada za izrednega člana uprave Mercatorja imenovala Gregorja Planteua.

Planteu čaka na potrditev sodišča in bo novo službo predvidoma nastopil prihodnji teden. Pravi, da bo pri nadziranju poslov Mercatorja z večinskim lastnikom in z njim povezanimi družbami ravnal strogo v skladu z zakonom. Nad operativnimi posli Planteu ne bo imel nikakršnih pristojnosti, bo pa po posvetu s člani uprave in nadzorniki vsake tri mesece vladi poročal o poslih, ki jih bo nadziral.

Kot direktor Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško je Plantau dobil povabilo, ki ga ni mogel zavrniti. Tako kot njegovih sedem rokometašev ne zavrne vabila Veselina Vujovića v slovensko reprezentanco, niti 42-letni Celjan ni zavrnil vabila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da postane izredni član uprave Mercatorja.

Celjski študentski servis, družinska družba EHO iz Štor in ladjarska multinacionalka Maersk, kjer je bil področni direktor financ, so poleg celjskega rokometnega kluba dosedanje reference Planteua.

Vam je res rokomet odprl vrata Mercatorja?

Ni skrivnost, da se z ministrom Počivalškom in Izidorjem Krivcem iz Celjskih mesnin dobro poznamo. Počivalšek je bil do imenovanja za ministra v upravnem odboru našega kluba, gospod Krivec pa je dolgoletni član upravnega odbora. Kot direktor poročam upravnemu odboru in tam sem si pridobil zaupanje.

Izkušenj v velikih družbah nimate. Ste si obuli prevelike čevlje?

Zame je to zaupanje velika čast in osebni izziv, hkrati čutim odgovornost do ministra, slovenskih dobaviteljev in javnosti.

Gre rokomet na stranski tir?

Zagotovo. Čeprav si kot državljan želim, da bi to delo opravljal čim krajši čas, bo to služba brez običajnega mandata. Delal bom, dokler me bodo potrebovali, in upam, da bo to čim manj časa.

Katero znanje iz športa vam bo prav prišlo v Mercatorju?

Ko sem prišel v klub, je ta imel dolgove in potrebna je bila sanacija. Nujno je bilo vzpostaviti neko zaupanje z vsemi deležniki. Odločilen je bil stik z igralci – športnikom zelo težko blefiraš. Sploh pa to ni mogoče, ko ti prirastejo k srcu. Na tako transparenten način želim delovati tudi v svoji novi vlogi.

Poslanec Janko Veber pravi, da so vas postavili, ker podjetje vaše družine gradi hladilnice, Mercator bo gradil hladilnico in minister bi na neki način rad bil zraven.

Lepo prosim gospoda Vebra, naj še prebere zakon o imenovanju izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena. Ugotovil bo, da ne bom imel nobenega vpliva ali pristojnosti nad dnevnim poslovanjem Mercatorja.

Torej boste zgolj gledali pod prste drugim članom uprave?

Tako je. Skladno z zakonom moram vzpostaviti nadzor nad poslovanjem Mercatorja z večinskim lastnikom in z njim povezanimi družbami.

Zdi se, da država z vašim imenovanjem ustvarja izredne razmere v Mercatorju – ali ravna preveč panično?

Ne, država tako preprečuje izredne razmere. Ta zakon je semafor v nesemaforiziranem križišču, zdaj pa je država pripeljala še policista.