NKBM bi lahko bila prodana še letos

Hauc bi slabe terjatve prenesel na novo hčerinsko družbo. NKBM dokapitalizirala lizinško družbo na Hrvaškem.

Objavljeno
25. september 2014 09.26
Aleš Hauc, predsednik uprave NKBM, 6.5.2014, Maribor
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Maribor – Trije interesenti za NKBM so že opravili finančni in pravni skrbni pregled banke, zdaj pa potekajo predstavitve banke, je povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc. Za mariborsko banko se zanimajo madžarska OTP, sklad Apollo in ameriški milijarder Wilbur Ross, tekma za nakup pa naj bi bila predvsem med prvima dvema, menijo neuradni viri.

Aleš Hauc o podrobnostih prodaje ni hotel govoriti, dejal pa je, da bi banka lahko bila prodana še letos. »Želimo si, da bi bil kupec iz bančne stroke ali da se vsaj zelo spozna na bančno industrijo,« je rekel prvi človek NKBM. Edini strateg med tremi interesenti, ki so na Slovenski državni holding oddali zavezujoče ponudbe, je madžarska banka OTP. Ta naj bi ponujala 300 milijonov evrov, a pričakovati je, da se bo ponujena kupnina z zavezujočo ponudbo znižala.

Ob Rossu je med interesenti po naših neuradnih informacijah tudi sklad Apollo. Ta je, denimo, lansko jesen skupaj z nekaterimi drugimi investitorji od belgijske KBC kupil njeno banko v Nemčiji – KBC Bank Deutschland

S partnerjem v dokapitalizacijo srbske hčere

Skupina se prodaja v celoti, torej tudi s Poštno banko Slovenije (PBS), je poudaril Hauc. Kako je z ostalimi hčerinskimi družbami NKBM? Mariborska banka je v polletnem poročilu razkrila, da je s 7,5 milijona evrov dokapitalizirala KBM Leasing Hrvatska, saj je, kot so pojasnili v NKBM, »ena izmed regulatornih zahtev hrvaške agencije za nadzor finančnih storitev (Hanfa) kapitalska ustreznost lizinških družb na Hrvaškem«.

Lizinške družbe NKBM, tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, so nestrateški del skupine NKBM. »Te družbe so v prodajnem postopku. Imamo nekaj odzivov potencialnih investitorjev. Če pa jih ne bomo prodali, sledi nadzorovana likvidacija,« je povedal Hauc. Po njegovih besedah ima NKBM nekaj ponudb tudi za nakup Adria banke, ali bodo banko prodali ali nadzorovano likvidirali, pa se bodo v banki »odločili v kratkem«.

NKBM pa še vedno ni dokapitalizirala svoje srbske hčere, po Haučevih besedah pa se z vlagatelji dogovarjajo o skupni dokapitalizaciji KBM banke Kragujevac.

Ob koncu leta pričakujejo dobiček

Skupina NKBM je ob polletju imela za 20,9 milijona evrov čistega dobička, vendar ima kljub lanskim prenosom slabih terjatev na DUTB še vedno velik delež slabih posojil v svojem portfelju, in sicer 21 odstotkov, kar je bistveno več od povprečja zdravih evropskih bank. Kljub temu pa Hauc tako velikih oslabitev do konca leta, da bi banka letos spet bila v rdečih številkah, ne pričakuje: »Zdi se, da pričakovani rezultat na koncu leta ne bi smel bistveno odstopati od načrtov, to je med deset in dvanajst milijonov evrov čistega dobička. Predvidevam, da če ne bo nepredvidenih makroekonomskih neravnovesij, bi lahko bil dobiček banke še višji od načrtovanega.«

Po njegovih besedah v Mariboru razmišljajo tudi o ustanovitvi posebnega podjetja za določen namen (SPV – Special Purpose Vehicle), na katerega bi prenesli slabe terjatve, ki so na banki ostali po prenosu na DUTB: »S tem se sicer slika na ravni skupine ne bi bistveno spremenila, sama matična banka pa bi imela čist posojilni portfelj, kar bi ji omogočilo boljšo oceno v očeh investitorjev in presojevalcev. A dokler smo v postopku prodaje, hčerinske družbe ne smemo ustanoviti. Če pa se bo banka prodala, bomo novemu lastniku tako potezo predlagali.«

Kot smo poročali, je NKBM ta teden v ustavno presojo vložila zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki predvideva objavo slabih terjatev, ki so ostali na banki. »Novela zakona krši načelo zaupnosti in čezmerno posega v bančno tajnost. Zaradi tega lahko izgubljamo stranke in imamo s tem veliko škodo,« je opozoril naš sogovornik. Po njegovih besedah je »kar nekaj zakonov v tej državi popolnoma nesmiselnih in jih druge države Evropske unije ne poznajo, zato bi bilo dobro apelirati na modrost in razum novega parlamenta, da se taki zakoni ne bi ponavljali«.

Keith Miles odstopil iz nadzornega sveta

Z NKBM pa so včeraj še sporočili, da je v torek iz nadzornega sveta banke odstopil Keith Miles. Spomnimo, da je pred kratkim odstopil tudi član uprave NKBM Igor Žibrik. Na vprašanje, ali bodo iskali novega člana uprave, je Hauc odgovoril, da se mora najprej pogovoriti z nadzornim svetom, zanikal pa je nesoglasja z Žibrikom.