HE Krško: Gradnja zamuja

Začetek poskusnega obratovanja najmanj 14 mesecev čez rok.

Objavljeno
02. oktober 2012 11.27
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško – »Hidroelektrarna Krško je tretja v verigi petih spodnjesavskih in prva, ki ima med gradnjo veliko zamudo,« je na včerajšnji seji posavskega odbora za gradnjo verige dejal njegov predsednik Niko Galeša.

Vzrok za odmik od postavljenega roka – objekt bi moral biti končan do februarja letos – je rebalans državnega proračuna, ki je Direkciji RS za ceste (DRSC) odvzel 1,5 milijona evrov, predvidenih za financiranje nadgradnje državne ceste med Brestanico in Krškim. Brez tega polnjenje akumulacijskega bazena krške HE do predvidenega deleža in s tem začetek poskusnega obratovanja nista možna. »Direkcija je izpolnila vse pogoje. Imeli smo denar, opravljen je bil razpis za izvajalca del,« je dejal direktor DRSC Gregor Ficko.

»Ker je ministrstvo za finance predvidena sredstva odvzelo, smo šest mesecev 'telovadili', da smo projekt prenesli na Infro (državno podjetje, ki gradi neenergetsko infrastrukturo ob verigi).«

Vlada je novelo programa Infre za gradnjo infrastrukturnih ureditev ob HE Krško, vrednega 71,7 milijona evrov, sprejela pred dvema tednoma, gradnje pa ne bo še najmanj mesec dni. Vlada mora namreč sprejeti poslovni načrt Infre za leto 2012, s čimer bo presežena zadnja ovira za nadvišanje državne ceste, pravi Vojko Sotošek, direktor Infre. »Pričakujemo, da bo nato v 120 do 180 dneh cesta urejena in se bo poskusno obratovanje HE Krško lahko začelo.«

Skupaj z najnovejšo polletno zamudo so vse težave, vezane na HE Krško, sprožile 22 mesecev zamude. Po novem načrtu naj bi bila ureditvena dela na objektu končana decembra 2014, začetek poskusnega obratovanja pred junijem 2013 ne bo mogoč. Za vsak mesec nedelovanja HE Krško podjetje Hidroelektrarne na spodnji Savi ostane brez pol milijona evrov prihodkov.