Heineken objavil prevzemno ponudbo za Laško

Če bodo ponudbo za prevzem sprejeli vsi delničarji, bo Heineken za Laško odštel skupaj dobrih 223 milijonov evrov.

Objavljeno
16. november 2015 19.00
V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo

Ljubljana - Nizozemski Heineken je danes objavil ponudbo za prevzem vseh delnic Pivovarne Laško, v kateri že ima večinski lastniški delež.

Kot izhaja iz prevzemne ponudbe, ki jo je v imenu prevzemnika v današnjem Delu objavila borznoposredniška družba Ilirika, Heineken za delnico ponuja 25,56 evra, torej enako ceno, po kateri je delnice odkupil od članov prodajnega konzorcija. Heineken je že lastnik dobrih 53-odstotkov skupine Laško; za večinski delež je odštel približno 120 milijonov evrov in jih tudi že nakazal račune prodajalcev večinskega deleža.

Ponudba za prevzem bo veljala od 18. novembra do vključno 15. januarja 2016, pragu uspešnosti pa prevzemnik ni določil, kar pomeni, da bo ponudba uspešna, ne glede na to, koliko delničarjev jo bo sprejelo. Če bodo ponudbo za prevzem sprejeli vsi delničarji (nizozemski kupec mora odkupiti še 47 odstotkov delnic) bo Heineken za Laško odštel skupaj dobrih 223 milijonov evrov. Heineken je prevzel tudi dolg skupine Laško do bank, s čimer je v slovenski bančni sistem priteklo skupaj več kot 180 milijonov evrov.

Heineken je v prevzemni ponudbi razkril tudi, pod katerimi pogoji lahko skladno s kupoprodajno pogodbo odsvaja delnice Pivovarne Laško po končanem prevzemu oz. po izteku prevzemne ponudbe. Poenostavljeno: če bo Heineken ali katerakoli njegova odvisna družba 18 mesecev po preteku prevzemne ponudbe ponudil ali odprodal delnice Pivovarne Laško po višji ceni od 25,56 evra za delnico, bo moral članom prodajnega konzorcija doplačati razliko. To določilo je za Heineken zavezujoče in velja do srede leta 2017.

Nekoliko manj zavezujoča so druga določila iz pogodbe. Po teh si bo Heineken pet let po nakupu večinskega deleža po najboljših močeh prizadeval za ohranjanje finančne stabilnosti skupine, za njen razvoj ter za vzdrževanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu s slovensko zakonodajo in veljavnimi kolektivnimi sporazumi, med drugim beremo v ponudbi za prevzem, objavljeni v današnjem Delu.