Helios prosi dobavitelje za podaljšanje plačilnih rokov

Kriza ni naklonjena povpraševanju po izdelkih premaznikov v regiji, zato Helios prosi dobavitelje za podaljšanje plačilnih rokov od 15. septembra naprej

Objavljeno
02. oktober 2013 18.52
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Vodstvo Heliosa je dobaviteljem poslalo pismo, v katerem jih zaradi neugodnih ekonomskih in finančnih razmer v regiji prosi za podaljšanje plačilnih rokov.

V regiji nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji ustvari Helios približno tretjino svoje prodaje, vendar mu razmere na teh trgih že nekaj časa niso naklonjene. Na to je že pred časom opozoril predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec, zdaj pa tudi člana uprave za finance Aleš Klavžar in izvršni direktor nabave Uroš Primožič, ki sta se podpisala pod pismo dobaviteljem.

Ob tem sta opozorila, da se premazniki približujejo obdobju, ki za njih prodajno ni najbolj ugoden - zimski meseci pač niso najbolj naklonjeni premaznikom, saj potrošniki takrat manj prenavljajo. Ker je takšne poslovne razmere čutiti na vseh trgih, kjer poslujejo družbe iz skupine, uprava Heliosa za premostitev trenutne situacije prosi za podaljšanje plačilnih rokov od 15. septembra in dobavitelje pomirja, da je Helios zdravo in trdno podjetje.

Pismo dobaviteljem ne bi vzbudilo zanimanja, če ne bi bil Helios sredi procesa prodaje avstrijskemu kupcu Ring International. Že v ponedeljek je s prodajo skoraj 10-odstotnega deleža Heliosa soglašal nadzorni svet Soda in v torek nadzorni svet Zavarovalnice Triglav; v prihodnjih desetih do 14-dneh naj bi soglasje podali še drugi lastniki, ki morajo za to dobiti soglasje svojih nadzornih svetov; denimo Modra Zavarovalnica, ki jo vodi Borut Jamnik.

Pismo, ki smo ga poslali dobaviteljem, je povsem običajna poslovna aktivnost in smo ga poslali že večkrat, so se odzvali v Heliosu.

"Skupina Helios večino surovin nabavlja na trgih, za katere so značilni kratki roki plačil, medtem ko svoje izdelke prodaja na trgih, kjer so plačilni roki izredno dolgi. Zaradi tega imamo neuravnoteženo bilanco finančnih tokov. Glede na situacijo na finančnih trgih in ker prihajamo v nesezonske mesece, ko je situacija samo še slabša, smo se poslužili povsem običajnega instrumenta, ki ga imamo na voljo. Naša namera je da bi nekoliko omilili neravnovesje med prilivi in odlivi in na ta način zmanjšati našo neto zadolženost, kar posledično pomeni povečanje premoženja podjetja," so še pojasnili v Heliosu.