Helios: Več o sodelovanju s Šukljetom jutri

Uprava Heliosa je danes nadzornikom pojasnila, zakaj je prevzela financiranje nepremičninskega posla v Beogradu

Objavljeno
23. september 2013 21.59
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Uprava Heliosa je danes nadzornikom pojasnjevala, kolikšno korist si lahko družba obeta od financiranja nakupa približno sedem hektarov velikega zemljišča na elitni lokaciji v Beogradu, do katerega je Helios izpostavljen za približno 22 milijonov evrov.

V času, ko se lastniki Heliosa pogajajo o prodaji domžalskega premaznika, prihajajo na dan nove podrobnosti o več deset milijonov evrov vrednem nepremičninskem poslu Heliosa v Beogradu. Gre za projekt, ki so ga v Heliosu v popolni tajnosti pripravljali več let in je vanj vpleten tudi nekdanji veleposlanik v Srbiji Borut Šuklje.

Spomnimo: začetek kupčije sega v čas, ko je postala Belinka 50-odstotna lastnica srbske Duge in s tem tudi lastnica njene proizvodne lokacije v centru Beograda. Po Heliosovem prevzemu Belinke je nepremičnina prišla v last Heliosa, ki je proizvodnjo Duge preselil v svojo tovarno v Gornjem Milanovcu, nepremičnino pa kasneje prodal družbi Propria. Takrat se je v zgodbo kot fiduciarni lastnik Proprie vključil tudi Šuklje z namenom, da pripravi lokacijo za stanovanjsko gradnjo in jo proda novemu kupcu. Za nakup nepremičnine blizu Donave je Propria leta 2009 odštela 17,6 milijona evrov in se za to zadolžila pri NLB.

NLB se je lani iz posla umaknila, namesto nje pa je v posel prek svoje hčerinske družbe Belinka Belles znova vstopil Helios in prevzel za 22 milijonov evrov posojil Proprie. V Heliosu so že minuli teden zatrdili, da je milijonski posel skladen »s poslovno politiko družbe in veljavno pravno zakonodajo«, po njihovih pojasnilih je uprava z omenjenim poslom tudi zaščitila premoženje skupine Helios in njenih delničarjev.

Borut Šuklje trdi, da ni niti lastnik Proprie niti zemljišč v centru Beograda, temveč le njen fiduciarni lastnik in da ima s Proprio le pogodbo o svetovanju. »Ekonomski lastnik« zemljišča naj bi bil Helios, ki naj bi tudi edini imel ekonomsko korist, če bo Propria našla kupca za zemljišče. To se sicer lahko spremeni, če bo Helios prej prodan, saj bo zemljišče prešlo pod okrilje novega kupca. Ob koncu leta je bilo zemljišče v Beogradu ovrednoteno na 24 milijonov evrov (tržna vrednost ni znana), Propria naj bi tudi že imela vsa dovoljenja za stanovanjsko gradnjo.

Ozadje nepremičninskega posla v Beogradu zanima tudi nadzornike Heliosa. Njihov predsednik Samo Mirnik pred današnjo sejo NS še ni poznal vseh podrobnosti in ozadja posla, saj je uprava pred sejo nadzornikom posredovala le prvi del pojasnil. »Vsa pojasnila o poslu pričakujemo na seji NS,« je poudaril Mirnik in napovedal, da bodo nadzorniki več o kupčiji javnosti razkrili jutri.