Hladna veriga: temperature držijo pod ničlo

Poraba ohlajenih izdelkov se v svetu vsako leto povečuje povprečno za tri do pet odstotkov.

Objavljeno
17. marec 2017 13.46
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin
Pri hladni logistiki gre za posebno vejo logistike, v kateri je treba ves čas, to je od proizvodnje, prevzema blaga, prevoza, skladiščenja, komisioniranja, distribucije in dostave do končnega uporabnika, poskrbeti za zahtevano temperaturo, ki je največkrat pod ničlo.

Poraba ohlajenih izdelkov se v svetu vsako leto povečuje povprečno za tri do pet odstotkov. V načinih prevoza in skladiščenja se vse bolj uveljavlja skladiščenje in prevoz izdelkov, v katerih se mora vzdrževati določen temperaturni režim. Predvsem takšen na nižjih temperaturah, ki izdelkom dolgo omogoča ohranjati svežino in rok trajanja. Tudi v Sloveniji je nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s hladno logistiko, to je s skladiščenjem in prevozi izdelkov, ki zahtevajo poseben temperaturni režim.

Največ skladišč z nizkotemperaturnim režimom imajo v Luki Koper, v BTC Logističnem centru in večji trgovci, poleg tega se s prevozi takšnega blaga ukvarjajo Frigologo, Transport Frangež, A. N. B. Trade in še nekateri. Tudi Pošto Slovenije zanima distribucija temperaturno občutljivih izdelkov in zdravil.

Novi logistični center v Komendi

Učinkovite logistične storitve temperaturno občutljivega blaga v celotni hladni verigi zagotavlja tudi podjetje Frigologo, ki je specializirano za logistiko živil. Vse v podjetju je zasnovano za izvajanje učinkovite živilske logistike. »Naši zaposleni so strokovnjaki za hladno logistiko. Prav tako so vsa naša skladiščna oprema, prevozna sredstva in informacijska struktura prilagojeni logistiki živil,« pravi direktor družbe Aleš Erčulj in dodaja, da je podjetje finančno stabilno. Lani so končali z dobrimi rezultati, za letos pa načrtujejo več kot pet milijonov evrov prihodkov.

Zaradi vse večjega obsega dela, rasti in pridobivanja novih partnerjev so v Komendi zgradili logistični center, ki ni zgolj skladišče, ampak so razvili in implementirali novo informacijsko strukturo, ki omogoča boljšo komunikacijo znotraj podjetja in s partnerji. Ta struktura jim omogoča boljšo informiranost in povezljivost 24 ur na dan ter jasen in hiter pretok informacij in blaga. Nova postavitev skladišča omogoča tudi do 50-odstotne prihranke pri času za posamezna dela v skladišču, kar poleg prihrankov pri delu omogoča tudi hitrejši pretok blaga.

Omeniti je treba tudi precej lažje zagotavljanje visokih standardov. Nova IT-podpora zagotavlja stabilno delovno okolje brez nepotrebnih prekinitev ob hkratni uporabi več terminalov ter jasno in pregledno informiranje vseh zaposlenih, kar je še posebno pomembno za kakovostne in pravočasne odločitve vodilnih delavcev.

Še globlja integracija v logistične tokove

Največ njihovih naročnikov je iz živilske industrije, pri čemer imajo prednost mlečni izdelki. »Naš logistični center omogoča regulacijo temperaturnih režimov med –20 °C in 4 °C. Torej so naši naročniki tudi podjetja, ki potrebujejo zamrzovalnico. Sodelujemo tako z domačimi kot mednarodnimi podjetji, proizvajalci in tudi prodajalci živil. Naši partnerji so Mercator, Ljubljanske Mlekarne, Mlekarna Celeia, Kodila, Zott, Mlinotest, F. Krainer, Košaki in še veliko drugih. V sodelovanju z logističnimi partnerji, kot je Pošta Slovenije, razvijamo novo širšo ponudbo logističnih storitev,« pojasnjuje prokurist Franc Erčulj.

Tudi letos načrtujejo nove investicije in dodatne zaposlitve. Že lani so število zaposlenih povečali za kar 20 odstotkov. »Med glavne letošnje izzive spadajo še močnejši vstop na trg logističnih storitev zamrznjenih živil, optimiziranje procesov v novem skladišču in zapolnitev njegovih zmogljivosti. Hkrati načrtujemo drugo fazo gradnje logističnega centra, ki bo meril dodatnih 5000 kvadratnih metrov. Prioriteta je še vedno še globlja integracija v logistične tokove v sodelovanju z novimi večjimi in manjšimi logističnimi partnerji, domačimi in mednarodnimi,« je o načrtih povedal  Erčulj.