Hotel Aleksander je še odprt

Stečajni upravitelj družbe Hotel Aleksander bo odločil ali bo najprestižnejši slatinski hotel še posloval.

Objavljeno
07. december 2015 20.31
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Rogaška Slatina – Celjsko okrožno sodišče je danes pričakovano sprejelo sklep o začetku stečajnega postopka nad družbo Hotel Aleksander. Predlog za stečaj je 1. decembra vložila uprava družbe, potem ko se je izjalovila prodaja hotela ruskemu kupcu. Upniki imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve.

Družba je že nekaj let poslovala z izgubo, ta je lani po podatkih Ajpesa znašala 7,4 milijona evrov, od tega je bilo čiste izgube v poslovnem letu 644.000 evrov, 6,8 milijona evrov je bilo prenesene izgube. Aleksander je imel v zadnjem času velike težave z odplačilom šestmilijonskega posojila, sicer pa je bilo posojil po podatkih Ajpesa v družbi več. Konec lanskega leta je imela družba dolgoročno posojilo v višini 7,5 milijona evrov, 3,6 milijona evrov kratkoročnih posojil, kratkoročni del dolgoročnega posojila pa je v plačilo zapadel prav letos. Že lani so zapisali, da družba obveznosti iz dolgoročnega posojila poravnava z zamudo in da se dogovarja za reprogram.

Prodaja Rusom padla v vodo

Hotel Aleksander je, tako kot druge turistične ponudnike v Rogaški Slatini, zelo prizadela rusko-ukrajinska kriza. Rešila bi ga lahko prodaja, ki bi se morala po zahtevah večinske upnice Hete, slabe banke avstrijske Hypo Alpe-Adria-Bank, izpeljati do prejšnjega ponedeljka. Za nakup se je zanimala družba SLKI, ki je januarja za ruskega mogotca Sergeja Kacijeva že kupila tri slatinske hotele Grand hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria. Zakaj prodaja ni bila uspešna, direktor družbe Hotel Aleksander Jožef Pipenbaher ni hotel povedati zaradi poslovne skrivnosti.

Danes popoldne se je Pipenbaher sestal s stečajnim upraviteljem Gregorjem Dugarjem. Dugar je dejal, da se bo o poslovanju hotela med stečajnim postopkom odločil na podlagi morebitnih rezervacij, dodal je še, da bo hotel odprt le pod pogojem, da to ne bo prinašalo dodatnih stroškov, s čimer bi se zmanjševala stečajna masa. Za zdaj hotel, v katerem po navedbah Pipenbaherja dela 22 zaposlenih, ostaja odprt.