HP bo še naprej proizvajal osebne računalnike

Zaradi avgustovske napovedi, da ne bodo več proizvajali osebnih računalnikov, so delnice strmo padle.

Objavljeno
28. oktober 2011 14.14
Posodobljeno
28. oktober 2011 14.35
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Washington - Ameriški računalniški velikan Hewlett-Packard (HP) je odstopil od svojih načrtov, v skladu s katerimi naj bi oddelil ali prodal proizvodnjo osebnih računalnikov ter opustil proizvodnjo tabličnih računalnikov. Odločitev je sprejela nova izvršna direktorica Meg Whitman, ki je na položaju komaj pet tednov, piše STA.

HP je avgusta napovedal prelomne strateške premike v svojem poslovanju. To bi bila ena najkorenitejših sprememb v 72-letni zgodovini podjetja in je nakazovala na to, da želi takratni glavni izvršni direktor Leo Apotheker družbo približati dolgoletnemu tekmecu IBM, ki po prodaji proizvodnje osebnih računalnikov leta 2005 večino zaslužka ustvari s programsko opremo in storitvami.

Withmanova pa je danes poudarila, da je HP »objektivno ocenil strateške, finančne in operativne učinke oddelitve« enote. Ta analiza je po njenih navedbah pokazala, da je ohranitev proizvodnje znotraj HP prava za stranke in partnerje, za delničarje in za zaposlene. HP bo ob tem proizvajal tudi tablične računalnike z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 8.

Whitmanova je nekdanja izvršna direktorica internetnega velikana Ebay, mesto predsednice in izvršne direktorice HP pa je prevzela 22. septembra. Spremenila je odločitev, po objavi katere je vrednost delnic HP zdrsnila za petino. »Trg smo 18. avgusta precej dramatično zmedli,« je izvršna direktorica komentirala to dejstvo.

Apotheker je avgusta odločitev pojasnil s tem, da šibko gospodarstvo vpliva na prodajo osebnih računalnikov ter da uporabniki spreminjajo uporabo računalnikov. »Zares se kaže učinek tabličnih računalnikov in prodaja touchpadov ne dosega naših pričakovanj,« je dejal Apotheker, ki je vodenje HP prevzel novembra lani.

Glede operacijskega sistema webOS, ki ga je HP lani kupil od Palma za 1,2 milijarde dolarjev, je na rešetu več možnosti, končne odločitve pa še ni, je takrat še povedal prvi mož HP. Tudi Withmanova na to vprašanje še nima odgovora. Odločitev glede webOS naj bi bila sprejeta v prihodnjih dveh mesecih.