Hrvaška in DUTB dogovorjeni glede Cimosovega dolga

DUTB bo hrvaški slabi banki DAB plačala sedem milijonov evrov, Hrvaška pa bo odstopila od morebitnih tožb.

Objavljeno
24. maj 2017 17.52
tlo*Cimos
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Mokrice – Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić sta danes na gradu Mokrice podpisala sporazum o poravnavi glede Cimosovega dolga na Hrvaškem. DUTB bo hrvaški slabi banki DAB plačala sedem milijonov evrov, Hrvaška pa bo odstopila od morebitnih tožb.

Marić je po podpisu dejal, da je zadovoljen z dogovorom, Cimos bo lahko nadaljeval z delom, na Hrvaškem pa, kot je zagotovil, ne bo prišlo do odpuščanj. Zagotovil je še, da bo Hrvaška odstopila od morebitnih tožb.

Kot je dejal, je danes poseben dan v odnosih med Slovenijo in Hrvaško, po dolgem času oziroma 25 letih pa so rešili agonijo Cimosa. S tem sporazumom so tudi definitivno rešili problem, hkrati pa rešili problem Cimosa na Hrvaškem in vprašanje zaposlitve tamkajšnjih skupaj 1200 delavcev.

Marić se je po podpisu ministru Zdravku Počivalšku posebej zahvalil za njegovo sodelovanje in osebno prizadevanje, da se reši omenjeni zaplet. Podpis omenjenega sporazuma in dokončno rešitev problema Cimos so namreč pripravljali več mesecev in s tem preprečili agonijo v podjetju in sodne spore.

Balogh: To je bil tek čez ovire

Prvi mož DUTB je projekt prestrukturiranja Cimosa označil kot tek na dolge proge z ovirami, ki jim jih je uspelo uspešno premagati.

»V preteklih tednih smo izpilili še vse zadnje podrobnosti, tako da smo se lahko vsi udeleženci strinjali s koraki do končnega rezultata. Prejšnji teden je tako Cimos dobil novega strateškega lastnika in danes je na vrsti še en ključni mejnik - podpis sporazuma o prodaji terjatev hrvaške državne agencije do družbe Cimos. V njem se je hrvaška stran zavezala, da bo umaknila tožbo zoper Cimos, saj je DUTB odkupila te terjatve za sedem milijonov evrov,« je dejal Balogh.

Cimos se zdaj lahko usmerja v prihodnost, dodaja Balogh.» Družba je dobila trdno lastniško strukturo, vzdržne ter neobremenjene finančne in pravne pogoje za poslovanje, s tem pa podlago za dolgoročno stabilnost družbe in trdne okvirje za njen nadaljnji razvoj.«

Več o dolgovih Cimosa si lahko preberete TUKAJ.