Košorok in Burlakov končno usklajena

»Premierna« prodaja TET: od 1 € do 5 milijonov evrov. HSE napoveduje posel še ta mesec. »Umazane«podrobnosti znane le nekaterim.

Objavljeno
24. september 2014 15.59
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Pogodba o prodaji večinskega, 81,33-odstotnega deleža, ki ga ima v trboveljski Termoelektrarni (TET) Holding Slovenskih elektrarn (HSE), je usklajena, posel s švicarsko družbo Edelweiss Investment v lasti ruskega oligarha Burlakova bo sklenjen predvidoma v tednu dni, podrobnosti pogodbe pa ostajajo skrbno varovana skrivnost peščice. Dobrih 160 zaposlenih upa, da bo prodaja preprečila likvidacijo TET.

Pogodbo morajo v naslednjih dneh potrditi tudi pristojni na strani kupca in prodajalca - to je poleg nadzornikov HSE, ki so se z rezultati pogajanj seznanili že na torkovi redni seji, tudi Slovenski državni holding (SDH). Na HSE zagotavljajo, da bodo o »podrobnostih pogodbe in nadaljnjih korakih pravočasno in ustrezno obveščeni tudi predstavniki socialnih partnerjev, zaposleni v TET in lokalna skupnost v Zasavju«. Pooblaščenec Olega Burlakova Dragan Borković danes ni bil dosegljiv. Več o njegovi ponudbi slovenski pogajalski strani smo želeli izvedeti od vodilnih v TET. Toda tudi direktorju TET Franciju Blazneku podrobnosti iz pogodbe niso znane. Pričakuje, da bodo o pogodbi več izvedeli v kratkem: »Upamo lahko samo, da se bo prodaja TET izšla v skladu s pričakovanji našega lastnika,« je dejal.

A lastnik, HSE, se že dolgo ovija v molk. Vse več njegovih potez pristaja v »paketu« poslovnih skrivnosti. V Zasavju je kljub temu slišati, da zgolj zelena luč »upravljalca« SDH in nadzornikov HSE ne bi smela zadoščati za prodajo energetskega objekta, še posebej, ker gre za »premierno« dejanje v slovenski energetiki oziroma za prvi poskus prodaje katerega od tovrstnih objektov pri nas. Z drugimi besedami: končno besedo pri prodaji TET, ki je v slovenski energetski sistem, dokler je obratovala, prispevala pet odstotkov energije, mora imeti lastnik - država Slovenija, ki se doslej v proces prodaje ni vključevala. Očitki Zasavcev vodilnim v HSE, da prodaja TET ni bila dovolj transparentna, zato niso brez osnove.

O višini ponudbe, ki jo je za termoenergetski blok za Savo oddal ruski investitor, kroži več podatkov, vsi so neuradni: od enega evra do petih milijonov. Niti najmanjših informacij pa ni o ocenjeni vrednosti TET, ki so jo prinesli skrbni pregledi. Uradno je znana le knjigovodskva vrednost TET, ki se suče okrog 30 milijonov evrov. Iz zasavskih energetskih krogov je slišati, da je tudi polmilijonska ponudba, ki jo je nedavno omenjala STA, v vsakem primeru 500.000-krat višji znesek od tistega, ki je bil nekaj časa resno v igri. Naj spomnimo, da je slovenska pogajalska stran, ki jo je več kot dve leti poosebljal prvi mož HSE Blaž Košorok, trboveljsko energetsko lokacijo ponujala celo za vsega en evro - seveda ob določenih zavezah za vlaganja v blok in ohranjanju delovnih mest. Bodisi da TET pristane v tujih rokah bodisi da jo likvidira država, Zasavje je v vsakem primeru ob energetsko lokacijo, katere vrednost je v tem, da velja za eno redkih, ki je družbeno in okoljsko sprejemljiva. Franci Blaznek tega, ali je 500.000-evrska ponudba realna ali zgolj fantastika, ni želel komentirati, rekoč: »Kupnina je stvar lastnika. Do nje se ne opredeljujem in se z njo tudi ne obremenjujem.«

Z rezultati pogajanj so se na torkovi seji, kot rečeno, seznanili tudi nadzorniki HSE pod vodstvom Miloša Pantoša. Seja se je zavlekla do poznih nočnih ur, pred tem pa so se na svetu delavcev sestali tudi predstavniki celotne skupine HSE, nad katero se že lep čas zgrinjajo temni oblaki. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so zaposleni na svetu izpostavili vprašanje izčrpavanja hčerinskih družb, predvsem Dravskih elektrarn Maribor (DEM). Vprašanje je veljalo nadzornikom. Ljudi zanima, kje je pristalo 110 milijonov evrov iz DEM. Strah, da so nanje sedle banke upnice, menda naj ne bi bil brez osnove.

Predvidoma prihodnji teden se bosta na skupni seji, od katere pričakujejo več uradnih informacij o svoji usodi in usodi bloka, sestala svet delavcev in sindikat TET.