IBM ne bo odprl klicnega centra v Sloveniji

Vlada ne ve, zakaj se korporacija ni odločila za Maribor. Kot kaže, je zahtevala oprostitev davkov, na kar Slovenija ni pristala.

Objavljeno
05. maj 2016 18.35
reu-USA-FASHION/NEWYORK
Nejc Gole
Nejc Gole

IBM v Mariboru ne bo postavil evropskega klicnega centra, je ameriška korporacija obvestila slovensko vlado.

V Delu smo razkrili, da se IBM pogovarja s slovensko vlado o odprtju evropskega klicnega centra v Mariboru in nato tudi neuradne informacije, da bo to investicijo dobila Hrvaška. Vlada je zdaj v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Čuša tudi uradno potrdila, da klicnega centra v Sloveniji ne bo.

IBM torej v Sloveniji ne bo odprl klicnega centra za strokovno podporo in svetovanje na območju Evrope. V njem bi delo dobilo med 50 in 1000 ljudi; takšne številke je namreč prikazal IBM v pogovorih s slovensko vlado.

IBM v svojem obvestilu vladi ni podal obrazložitve za svojo odločitev. »Zato konkretnejšega odgovora na poslansko vprašanje o razlogu, zakaj IBM svoje dejavnosti ni širil v Sloveniji, ni možno podati, niti ni možno govoriti o nastali škodi ter izgubljenih delovnih mestih, saj je bila Slovenija le ena izmed držav kandidatk za širitev, za kar odločitev na strani IBM ni bila sprejeta,« so zapisali v vladi.

Pri privabljanju IBM je sodelovala tudi agencija Spirit, ki je predstavila vzpodbude za zaposlovanje mladih skladno z obstoječimi ali načrtovanimi podlagami in javnimi razpisi s poudarkom na vzhodnem delu Slovenije.

Ob tem pa je vlada poudarila, da davčne obveznosti v Sloveniji nikakor ne morejo biti predmet parcialnih dogovorov, saj gre za temeljni pravni okvir za delovanje države. To so pojasnili tudi IBM in ostalim zainteresiranim družbam, ki oprostitve davkov postavljajo v ospredje kot temeljno pogajalsko izhodišče. Z ministrstva za javno upravo so nam prav tako že pred časom pojasnili, da IBM, kot kaže, pričakuje »veliko večje ugodnosti«, kot jih trenutno lahko zagotovi Slovenija.