Ime dneva: Agilicity ima rešitev za načrtovanje sodobnih mest

Imajo že nekaj več kot 60 strank iz 23 držav, največ v ZDA, sledijo Evropa, Avstralija in Kanada.

Objavljeno
08. julij 2017 10.00
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin
Ljubljana – Matematik, arhitekt in dva računalničarja sestavljajo jedro ekipe zagonskega podjetja Agilicity, ki je razvilo novo metodo načrtovanja in oblikovanja zazidave mest. Nastal je program Modelur, ki je odgovor na potrebe po prilagodljivem načrtovanju sodobnih mest, ki po ocenah Združenih narodov vsak teden pridobijo tri milijone novih prebivalcev.»Gre za programsko opremo za izjemno učinkovito oblikovanje zazidave, ki je samodejno skladna z regulacijskimi določili prostorskega načrta mesta. Bistvena prednost naše rešitve sta sočasno povečana hitrost in natančnost oblikovanja, kar omogoča izdelavo in preveritev več variantnih rešitev zazidave v bistveno krajšem času kot z navadnimi CAD-orodji,« o Modelurju razlaga soustanovitelj in direktor podjetja Jernej Vidmar.

Na idejo prišel med študijem

Jernej je prvotno idejo za takšen način oblikovanja zazidave dobil že med dodiplomskim študijem. Med delom v urbanistični praksi in ob hkratnem razvoju programa pa so jo z ekipo še dodatno izbrusili.»S predlagano metodo oblikovanja mest sem se ukvarjal tudi v svoji doktorski disertaciji, ki sem jo izdelal pod mentorstvom prof. Janeza Koželja in jo konec leta 2016 tudi uspešno zagovarjal. Aprila letos smo z ekipo za opravljeno delo prejeli rektorjevo nagrado za najinovacijo Univerze v Ljubljani 2017, hkrati pa smo se med 97 start-up podjetji z najvišjim številom točk uvrstili tudi v finale tekmovanja Startup Slovenija,« o nagradah pove Vidmar.

Trenutno imajo nekaj več kot 60 strank iz 23 držav. Največ strank je v ZDA, sledijo Evropa, Avstralija in Kanada. Program Modelur uporabljajo mesta, kot so Ženeva, Oslo in Toronto, in arhitekturni biroji različnih velikosti, ki se ukvarjajo z urbanizmom.Tako izgleda Modelur na zaslonu računalnika. Foto: Agilicity»V prvi fazi razvoja podjetja ostajamo osredotočeni na razvoj osnovnega produkta – programske opreme za urbanistično oblikovanje in načrtovanje. Ko program razvijemo do prve polne verzije, se bomo posvetili še razvoju trga za interaktivne prostorske načrte. Pri tem bomo najprej rešitev ponudili mestom, ki Modelur že uporabljajo,« napoveduje Vidmar.Večina že na letnih licencahPrimarni poslovni model podjetja je prodaja mesečnih in letnih licenc za uporabo programa. »Pri tem nas z zadovoljstvom navdaja dejstvo, da so prvi mesečni uporabniki hitro prepoznali vrednost naše rešitve in že prešli na letne licence,« pravi Vidmar.

Kasneje, ko se bodo bolj posvetili razvoju interaktivnih prostorskih načrtov, pa bi storitev ponujali skupaj z lokalnimi partnerji – arhitekturnimi biroji, ki z mesti že sodelujejo in dobro poznajo njihove prostorske načrte. »Ti se namreč že znotraj posamezne države od mesta do mesta lahko zelo razlikujejo, mednarodno pa še toliko bolj,« razlaga Vidmar.Prvi uporabniki predvsem iz KitajskePred ustanovitvijo podjetja Agilicity so različico programa Pre-Beta ponujali brezplačno in do ustanovitve podjetja imeli že več kot 16.000 registracij, od tega velik del iz Kitajske. »S prehodom v leto 2017 smo prešli v plačljivo verzijo Beta in pridobili prve kupce, ki so za nas pomembni predvsem zaradi kakovostnih povratnih informacij, kaj v programu še pogrešajo. V obdobju brezplačne verzije so bile tovrstne informacije namreč precej neuporabne,« o razvoju še pove Vidmar.

Ekipa ne išče investitorja, so pa odprti za ponudbe. »Najbolj nas zanima povezava s katerim od poslovnih angelov ali strateškim partnerjem, ki dobro pozna področje, na katerem delujemo in ima široko mednarodno mrežo poznanstev,« pravi sogovornik.

Za zdaj le trije konkurenti

Kako pa je s konkurenco? Vidmar odgovarja, da so na trgu trenutno tri konkurenčne rešitve (CityEngine, CityCAD in Infraworks), ki jih poznajo. Bistvena prednost Modelurja pa je, da so ga razvili kot razširitev za enega najpopularnejših 3D-modelirnikov SketchUp (samo lani je imel več kot 30 milijonov uporabnikov) in da je rešitev Agilicityja bistveno enostavnejša za uporabo.»Enako, če ne še bolj pomembno je tudi dejstvo, da je Modelur edini, ki omogoča novo metodo interaktivne regulacije zazidave, za katero smo v ZDA že vložili patentno prijavo,« še dodaja Vidmar.AgiliCity | Start:up Slovenia 2017 finalist from SAMINO on Vimeo.