Ime dneva: Aleš Trontelj, SG Biro

Podjetje za varnostno-poslovni menedžment pomaga pri razvoju dimnega sistema v kombinaciji s forenzičnim označevanjem.

Objavljeno
10. oktober 2014 17.22
Pija Kapitanovič, Delo.si
Pija Kapitanovič, Delo.si

Ljubljana – Po sedemnajstih letih dela pri policiji, zadnjih sedem let na oddelku za organizirano kriminaliteto, se je Aleš Trontelj odločil za samostojno pot. Pri svojem delu se je soočal z anomalijami v podjetjih, kot so vlomi, tatvine, kraje poslovnih informacij, za katere na trgu ni bilo učinkovite rešitve.

»Poslovno varnostno svetovanje, ki je v tujini enako nepogrešljivo kot na primer računovodstvo, je bilo takrat v Sloveniji nekaj popolnoma nepoznanega,« nam pripoveduje Trontelj, od leta 2007 direktor in lastnik podjetja SG Biro v Ljubljani. Gre za edino podjetje v Sloveniji, ki se ukvarja z varnostno-poslovnim menedžmentom.

Posla bi se lahko lotil s prodajo elaboratov z nasveti, ki jih nihče ne bere, a se je odločil za praktične rešitve. Prva resna priložnost se mu je ponudila pri OMV Slovenija, kjer so imeli težave s tatvinami in ropi na bencinskih črpalkah. Varnostne službe in intervencije niso pomagale, škoda ob vlomih pa je bila velika. Predlagal jim je sistem varnostnega dima. Ob vlomu se v prostor sprosti velika količina dima, ki popolnoma onemogoči vidljivost v prostoru, zaradi česar storilci ne morejo pravočasno pokrasti predmetov. Število vlomov v bencinske servise se je drastično zmanjšalo.

Zaradi sklenitve posla pa jim je dobavitelj sistema v Veliki Britaniji leta 2009 podelil nagrado »Premier distributer«. »Šele takrat so nas začeli jemati resno, dobili smo tudi zastopstvo za prodajo za celotno ozemlje nekdanje Jugoslavije,« razlaga Trontelj. Danes so prisotni tudi že na trgih Velike Britanije, ZDA in Južne Amerike.

Razvoj novih izdelkov

Z informacijami s terena so vse bolj vpeti tudi v razvoj novih izdelkov. »Vsak problem lahko rešiš praktično, če le poznaš tehniko in inovacijo na tem področju,« je prepričan Trontelj. Trenutno sodelujejo pri razvoju dimnega sistema v kombinaciji s forenzičnem označevanju. »Storilci bodo ob vlomu ne le onemogočeni, ampak tudi označeni s forenzično snovjo. Svetili se bodo kot novoletne jelke, snov pa bo vsebovala tudi kodno številko, ki bo storilca povezala z lokacijo,« pravi.

S podobnim sistemom, ki je že v uporabi, so pred kratkim opremili infrastrukturo Slovenskih železnic in osnovne šole, ki so zaradi elektronske opreme pogoste tarče nepridipravov. »Opozorilne nalepke – prostor je označen z DNK snovjo – deluje tudi preventivno in omenjena partnerja že beležita padec vlomov in kraj,« o uspehu sistema govori sogovornik.

Težave vzporedne trgovine

Velika posebnost in težava v Sloveniji je tudi vzporedna trgovina. Zaposleni produkte nekega podjetja namesto v imenu podjetja prodajajo po nižjih cenah na ilegalnem trgu, svojim sorodnikom in prijateljem. To v SG Biro rešujejo z notranjimi preiskavami, pri čemer so že v marsikaterem podjetju odkrili velike primanjkljaje zaradi vzporedne trgovine. Za potrebe preiskav najemajo detektive, zaposlene pod krinko in podobno. Za kraje poslovnih podatkov pa uporabljajo digitalno forenziko, ki je učinkovita tako na telefonih, tablicah kot računalnikih.

Slovenci po njegovem zelo slabo skrbijo za varnost, se pa počutijo varne. Podjetja varnost večinoma vidijo v varnostniku na vratih. »Politiki okoli sebe vzpostavljajo »brezmadežne« ekipe ljudi, brez da bi jih preverili. Vsak subjekt, ki stavi na etično čistost ekipe, bi moral preveriti njeno ozadje. To je naloga poslovno-varnostnega menedžerja, a pri nas niti voditelji države na to ne pomislijo,« poudarja Trontelj.