Ime dneva: Animacel med šest najboljših na Dunaju

Revolucionarno zdravljenje psov in konjev z matičnimi celicami bodo širili na nemško govoreče trge.

Objavljeno
05. maj 2017 19.24
Luka Mohorič je direktor podjetja Animacel.. V Ljubljani 8.8.2016[Luka Mohorič.Animacel]
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Slovensko podjetje Animacel, ki se ukvarja z zdravljenjem živali z matičnimi celicami, je bilo izbrano med šest najboljših, ki so se pridružili dvomesečnemu programu, namenjenemu podjetjem, ki želijo razviti oziroma okrepiti posel na avstrijskem trgu.

Ob slovenskemu podjetju so bila med šest najboljših od 115 sodelujočih podjetij izbrana še zagonska podjetja iz Nemčije, Španije, Švice, Koreje in Indonezije.

Organizatorja izbora, Gospodarska agencija mesta Dunaj in Pioneers program, pa zmagovalcem ponujata povezovanje s start-up ekosistemom na Dunaju ter povezave s strateškimi partnerji in investitorji v Avstriji. Pioneers festival sicer velja za enega največjih festivalov v Evropi, kjer je bil Animacel že tri zaporedna leta vključen med TOP 500 start-up podjetij v Evropi.

Nove priložnosti za posel

Kot pravi direktor podjetja Luka Mohorič, so na Dunaju že v polnem zagonu. »Možnost dvomesečnega delovanja na Dunaju nam daje prednost, da bomo aktivno delovali v neposredni bližini naših strank in s strateškimi partnerji pri razvoju trga in rasti podjetja. Prav tako nam program ponuja nove priložnosti povezovanja s predstavniki industrije in investitorji, aktivnimi na trgih Avstrije, Nemčije in Švice. Verjamem, da bodo naslednji meseci ključni za uspešno rast našega podjetja in zdravljenja z matičnimi celicami,« pravi Mohorič.

Izbor v program je zanje izjemna priložnost, saj že od leta 2015 aktivno delujejo na avstrijskem trgu, kjer sodelujejo z vodilnimi veterinarskimi ustanovami in imajo že lepo število uspešno zdravljenih psov in konjev.

»Z Dunajem in Avstrijo smo bili povezani še pred omenjenim izborom, ker so naši prvi pomembni partnerji zunaj Slovenije prav na Dunaju, in sicer klinika Tierklinik Breitensee, v kateri deluje eden vodilnih veterinarjev Norbert Kopf,« pravi sogovornik. Tovrstne povezave so zelo pomembne reference za širitev poslovanja, saj je treba za nove metode zdravljenja pridobiti zaupanje veterinarjev in strank.

Revolucionarna tehnologija

Podjetje se bo iz Avstrije širilo na druge nemško govoreče trge, saj je raziskava trga potrdila, da gre za dovolj velike trge, še posebno Nemčijo, predvsem glede na to, koliko vlagajo v svoje živali. Pri tem je Nemčija ena najmočnejših poleg Italije. »Danes je naša storitev že tako izpopolnjena, da lahko iz laboratorija v Ljubljani oskrbujemo vse klinike, ki so od nas oddaljene dva dni dostave. To pomeni praktično vsa Evropa,« pravi Mohorič.

Podjetje Animacel biotehnologija so leta 2011 kot spin-out podjetje Veterinarske fakultete na Univerzi v Ljubljani ustanovili prof. dr. Gregor Majdič, asist. dr. Katerina Čeh in Vet-med. Razvili so revolucionarno tehnologijo zdravljenja sklepnih obolenj psov in konjev z matičnimi celicami in danes uspešno sodelujejo z veterinarskimi klinikami v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Na vrsti sta marketing in prodaja

Podjetje je zdaj v fazi, ko morajo pospešiti marketing in prodajo. »Med partnerje želimo dodati čim več veterinarskih klinik, ki bodo svojim strankam ponujale zdravljenje z matičnimi celicami,« razlaga Mohorič.

Letos želijo pridobiti nove veterinarske klinike v vseh večjih središčih Nemčije. Poleg tega je za letos cilj, da tiste klinike, ki že sodelujejo z njimi, povečajo obseg zdravljenja z matičnimi celicami. To pomeni več kot deset zdravljenj na mesec na posameznem trgu. Za primerjavo, lani so v vsem letu zdravili 80 živali.

Kaj pa konkurenca? Kot pravi sogovornik, se hitro širi, a najmočnejši sta podjetji v ZDA in Avstraliji, ki pa sta za zdaj zaradi logistike usmerjeni v tamkajšnje trge. V Evropi je tovrstno zdravljenje bolj vezano na raziskovalne ustanove, ki pa nimajo takega poslovnega modela kot Animacel.

Priložnosti na trgu je veliko, saj je samo v Evropi registriranih 18 milijonov psov in tretjina jih zboli za boleznimi sklepnega aparata. Velik potencial ima tudi arabski trg, predvsem pri zdravljenju konjev, a za to bi bilo treba vzpostaviti franšizo ali pa novo enoto, ki bi lahko shranjevala matične celice, dodaja Mohorič.