Ime dneva: Aplikacija za enostavno izdajanje računov

Imajo več kot 2700 uporabnikov, kar jim omogoča financiranje razvoja. Kmalu se bodo širili v tujino.

Objavljeno
14. oktober 2016 19.53
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Tri leta po ustanovitvi se start-up in aplikacija Enostavni računi, namenjena izdajanju računov, predračunov in avansnih računov malih in srednjih podjetij, počasi širita v tujino.

Kot pravi ustanovitelj podjetja Boštjan Pišler, je na idejo prišel iz dveh razlogov: »Eden je bil ta, da sem želel izpeljati en velik projekt, iz katerega bi dobil dodatne izkušnje s takšnimi sistemi. Drugi pa, da na slovenskem trgu ni bilo enostavnega in ugodnega programa za izdajanje računov.«

Aplikacija Enostavni računi se od drugih sorodnih aplikacij razlikuje po enostavnejšem uporabniškem vmesniku in sistemu naročnin, posebej prilagojenim malim in srednjim podjetjem, še posebej pa normiranim s. p.-jem. Podobna konkurenta sta cebelca.biz ter sp-izracun.si, malo manj podobni (obsežnejši) pa npr. minimax.si ter e-racuni.com.

»Predvsem je vedno v ospredju enostavnost uporabe, da so vsi koraki različnih opravil v programu optimizirani glede na to kako jih uporabniki uporabljajo, ter da je čas od registracije do pričetka uporabe čim krajši. Omenjeno se vidi tudi v tem, da ni navodil za uporabo, ter da je dela s podporo uporabnikom le nekaj ur na mesec,« o prednostih svojega sistema govori Pišler.

Program je razvil sam, po potrebi pa za dodatno programiranje in oblikovanje sodeluje z zunanjimi sodelavci. Redno sodeluje tudi z računovodskim servisom, da je vse v skladu z zakonskimi zahtevami.

V prihodnjih mesecih širitev v tujino

Trenutno ima aplikacija v Sloveniji več kot 2700 uporabnikov, kar podjetju omogoča financiranje razvoja. Po napovedih Pišlerja se bodo v prihodnjih mesecih širili v tujino. Na začetku predvsem v sosednje države, kasneje pa tudi v druge države Evropske unije.

»V pogovorih sem z Malto, Madžarsko in Hrvaško. Širjenje bo potekalo prek partnerjev, ki bodo priskrbeli osnovne informacije o možnih razlikah v zakonodaji in uredili prevode programa v lokalni jezik. Za morebitne spremembe za posamezen trg in vzdrževanje programa poskrbimo pri nas,« razlaga sogovornik. Partnerji v tujini bodo zaposlili tudi osebo za podporo strankam.

Poslovni model je Pišler zastavil na t. im. freemium principu, kar pomeni, da je program brezplačen za do tri izdane račune na mesec. »S tem zajamemo kar velik del samostojnih podjetnikov in enoosebnih d. o. o., ki na začetku svoje podjetniške poti izdajo malo računov. Kasneje, ko se razširijo in potrebujejo več, pa so jim na voljo paketi glede na obseg izdanih računov,« pojasnjuje Pišler.

Uporabnikom, ki potrebujejo več kot tri izdane račune na mesec, sta na voljo dva paketa, Enostavni paket, ki omogoča izdajanje do 10 računov na mesec ter Neomejeni paket, ki omogoča neomejeno izdajanje računov.