Ime dneva: E-čebelnjak prepričal komisijo tekmovanja Popri

Študent elektrotehnike si je tehtnico za spremljanje mase čebelarskih panjev zamislil, da bi pomagal očetu, ki čebelari.

Objavljeno
14. april 2017 18.46
Ime dneva
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Miha Benedik je s svojim e-čebelnjakom zmagal na tekmovanju Popri, ki že tretje leto na vseslovenski ravni izbira najboljše podjetniške ideje med mladimi. Študent elektrotehnike si je tehtnico za spremljanje mase čebelarskih panjev zamislil, da bi pomagal očetu, ki čebelari.

»Pred nekaj leti se je oče začel ukvarjati s čebelarstvom, zato sem spoznal probleme, s katerimi se srečujejo čebelarji. Pojavlja se potreba po tehtanju čebeljih panjev, zato sem se odločil, da bom očetu izdelal prototip posebne čebelarske tehtnice. Takrat so že obstajale tehtnice, ki maso panjev pošiljajo čebelarju po SMS-sporočilih, vendar so bile zelo drage,« razlaga Miha Benedik. Izdelal je prototip, ki deluje nekoliko drugače od dosedanjih rešitev in ga njegov oče še vedno uporablja.

Dva delujoča prototipa

E-čebelnjak je tehtnica, ki je namenjena uporabi v čebelarstvu, da čebelarjem pomaga pri določanju primernosti paše, ugodnega časa za točenje medu in pri hranjenju čebel. Tehtnica se postavi pod panj, deluje pa tako, da podatke pošilja na spletni strežnik, čebelar pa si te podatke lahko vedno ogleda v obliki grafov na telefonu ali računalniku.

Miha Benedik je izdelal dva delujoča prototipa naprave. »Produkt je še v fazi razvoja in še ni primeren za prodajo,« poudarja in dodaja, da bo, ko bo elektronika dovolj dobro razvita, dal nekaj primerov e-čebelnjaka na test tudi drugim čebelarjem.

Cenejši od konkurence

»E-čebelnjaka sem se lotil zato, da bi bil cenejši za proizvodnjo in bi ga zato lahko tudi ceneje prodajal. Konkurenca običajno ponuja pošiljanje sporočila SMS nekajkrat na dan, pri e-čebelnjaku pa se vsi poslani podatki lahko pogledajo v obliki grafa za nazaj. Tako bi lahko rekel, da bo poleg cene naša konkurenčna prednost tudi boljša analitika. Imam pa že ideje za naprej. Ena od teh je zemljevid, na katerem bi bilo označeno, kakšni so donosi medu na določenih območjih,« razlaga Miha.

Najprej pa bo razvil elektroniko do stopnje, ki bi bila primerna za množičnejšo proizvodnjo. »Poleg tega vzporedno delam spletno stran in razvijam aplikacijo, ki bo preprosta za uporabo in bo čebelarjem ponujala nove funkcionalnosti,« napoveduje.

Razvoj e-čebelnjaka financira iz lastnih sredstev. »Materialni stroški niso tako zelo veliki, največji vložek sta moje lastno delo in čas,« pravi Miha, ki na projektu dela še sam. »Mi je pa že več prijateljev ponudilo pomoč na področjih, ki jih oni bolj obvladajo kot jaz,« dodaja.

Na tekmovanje po nove izkušnje

Kaj Miha pravi o tekmovanju Popri, ki ga organizirajo v Primorskem tehnološkem parku in je k sodelovanju pritegnilo več kot 400 mladih s 130 podjetniškimi idejami? »Za sodelovanje na tekmovanju me je spodbudilo dekle, prijavil pa sem se predvsem zaradi novih izkušenj, poleg tega me je zanimalo, kakšna se ideja zdi strokovni komisiji.«

Zmaga poleg nagrade (nagradni sklad tekmovanja znaša 5000 evrov) prinaša tudi vstop v Primorski tehnološki park in možnost predstavitve na NT-konferenci. »V tehnološkem parku je veliko strokovnjakov, ki znajo pomagati pri razvoju izdelka in svetujejo na področjih, ki so meni tuja in nimam nobenih izkušenj,« pravi Benedik.