Ime dneva: eVinograd s tehnologijo v grozdne nasade

S slovensko rešitvijo eVineyard vinogradiki prihranijo pri škropivu, gorivu, vodi, času in denarju.

Objavljeno
02. december 2016 18.18
eVineyard, 2.12.2016, Orehovci pri Gornji Radgoni
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Tehnologija vinogradniku lahko pomaga pogledati v stanje vinograda in svetuje pri potrebnih aktivnostih ter lajša administrativna dela.

Sistem upravljanja dela vinogradnikov eVineyard (eVinograd), ki najnovejšo tehnologijo povezuje s potrebami vinogradnikov, so razvili v podjetju Elmitel. Rešitev je bila na letošnjem tekmovanju SAP HCP Challenge izbrana za najboljšo rešitev iz oblaka, uporabljeno na platformi SAP Hana, v Srednji in Vzhodni Evropi.

»Za sodelovanje pri natečaju smo se odločili, ker je za nas to odlična priložnost za vstop na trg s pomočjo tehnologije SAP,« razlaga vodja tehnološkega razvoja (CTO) podjetja eVineyard Matic Šerc. »Celotni proces je potekal gladko; prijavili smo se in bili smo izbrani. Da smo bili izbrani med finaliste, je bilo pozitivno presenečenje.«

Kot razlaga Šerc, ima oblačna rešitev SAP nekatere zadeve, ki so zanje uporabne, in nekatere so že vključili v svojo rešitev. Zmaga jim prinaša dostop do tehničnih resursov pri SAP. »Poleg tega bomo razstavljali na njihovih poslovnih dogodkih, kar nam bo, računamo, nekoliko pospešilo širitev na trgu,« dodaja Šerc.

Senzorji v vinogradu

V rešitev eVineyard so integrirani zemljevidi lokacij, načrt dela, vremenski podatki, napotki za vinogradnike in drugo, kar vinogradnikom omogoča takojšnji vpogled v stanje vinograda. Rešitev uporablja tudi napredno analitiko in vinogradniku svetuje o potrebnih aktivnostih skozi celotno sezono.

»V podjetju Elmitel smo se začeli »igrati« s senzorsko tehnologijo in predvsem razmišljali o možnih aplikacijah,« o nastajanju eVineyarda razlaga Šerc. S testiranji so ugotovili, da lahko več vrednosti dodajo v programski opremi, zato so se kasneje usmerili v to.

Po večjih vinogradih namestijo tudi senzorske naprave, ki merijo različne parametre, pomembne za optimizacijo dela v vinogradu. Pri manjših pa uporabljajo le aplikacijo, ki je na voljo prek spleta.

»Naš produkt je zanimiv za vinograde, velikosti več kot dvajset hektarov, kar je za slovenske razmere že veliko,« pravi Šerc. Senzorje kupujejo od španskega podjetja, bi si pa želeli slovenskega dobavitelja. Programsko opremo razvijajo sami. V prihodnji sezoni bodo sistem priredili tudi za sadovnjake.

Pristoni že v Španiji

Sistem so namestili že v nekaj vinogradih pri nas in tudi v Španiji, kjer so na začetku poti delovali v pospeševalniku Bolt. Uporabniki jim dajejo tudi povratne informacije, s katerimi izboljšujejo svoj izdelek. Kot pravi Šerc, težijo k temu, da bi postali najenostavnejši sistem za upravljanje dela vinogradnikov.

Aplikacija za male vinogradnike stane od 250 evrov, ima pa vrsto modulov, ki so primernejši za večje. Z aplikacijo pa vinogradniki prihranijo čas in denar. »Ko optimiziramo odločanje o tem, kdaj naj, na primer, škropijo, lahko vinogradniki zmanjšajo število škropljenj v sezoni in s tem prihranijo pri škropivu, gorivu, vodi, času,« našteva Matic Šerc.

Že omenjen španski trg je za ustvarjalce eVineyarda prodajno seveda zanimiv, čeprav je tam kar nekaj konkurenčnih produktov. Tudi pri nas je že kar nekaj tehnoloških izdelkov za vinogradništvo, zato Šerc vidi možnost za povezovanje. Sicer pa sta zanje najbolj zanimiva še vinarska trga Italije in Francije.

»Prvotno smo merili bolj na zahod, a se nam zdaj bolj odpirajo priložnosti na vzhodu Evrope,« razlaga Šerc. Zanimiv trg je tudi Avstralija. ZDA pa so specifično drugačne, predvsem z vidika dojemljivosti za inovacije, in manjše od evropskega trga, zato se trenutno prodajno ne usmerjajo tja.