Ime dneva: Jan Juvan, podjetje Juvar

Razvili so premaz za bolj učinkovito in zdravju prijaznejše varjenje. Stranke poiščejo kar po spletu.

Objavljeno
19. september 2014 18.40
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Podjetje Jana Juvana je bilo med polfinalisti tekmovanja za startup leta, ukvarja pa se z razvojem in izdelavo posebnih premazov, ki omogočajo učinkovito varjenje do debeline 10 milimetrov z enim samim prehodom in brez priprave roba.

Idejo za razvoj tovrstnih premazov je Jan Juvan dobil po naključju ob študiju literature za diplomsko nalogo na fakulteti za strojništvo. Po posvetu z mentorjem se je odločil temo naloge zamenjati in svoj čas posvetiti razvoju premaza. Pri tem so mu bila v veliko pomoč slovenska podjetja z brezplačnim materialom, na katerem je lahko testiral premaze. Prav tako mu je v pomoč fakulteta, ki mu še danes omogoča testiranje v njihovih laboratorijih.

Uporaba Juvarjevega premaza bistveno zmanjša porabo dodajnega materiala, električne energije, zaščitnega plina in zmanjša čas varjenja za več kot polovico, podjetju pa ni treba investirati v novo varilno opremo. Dodatna prednost premazov pa je, da so neškodljivi zdravju varilcev.

Iščejo stalne stranke

Letos so sklenili dvoletni razvoj prve različice premaza za varjenje nerjavnega jekla TIG in ga začeli predstavljati podjetjem doma in v tujini. »Gre za novost, zato so predstavitve nujne, saj podjetja premaza ne poznajo. Prav tako jim pošiljamo testne vzorce, da se lahko sami prepričajo o učinkovitosti,« pravi Juvan. O premazu pa v okviru vaj Juvan predava tudi študentom na fakulteti.

Premazi so primerni za vsa podjetja, kjer po postopku TIG, laserskem ali postopku MIG varijo nerjavno jeklo, titanove, aluminijeve in druge zlitine. Torej, varjenje za farmacevtsko, živilsko, kemijsko, ladijsko, letalsko in vesoljsko industrijo. Trenutno pridobivajo stalne stranke, nekaj slovenskih podjetij že uporablja Juvarjev premaz. Bili so na sejmih v Istanbulu in na Poljskem, novembra gredo v ZDA na velik varilski sejem. V pogovorih so z morebitnimi strankami v Srbiji. Sicer pa stranke poiščejo kar na spletu in poslovnega družabnega omrežja LinkedIn.

Juvan je premaz zaščitil s slovenskim patentom in poslovno skrivnostjo. Financira pa se delno s sredstvi iz razpisa podjetniškega sklada P2, nekaj pa je imel tudi lastnih prihrankov.

Konkurence je malo, po eno podjetje je v ZDA, Ukrajini in Avstraliji, vendar njihovi premazi vsebujejo zdravju škodljive elemente, predvsem kromov(III)oksid, ki je škodljiv za varilčeva dihala. Podjetje Juvar trenutno zaposluje enega človeka in ima pogodbe z zunanjimi sodelavci. V naslednjem letu bodo razvijali različice premaza za druge materiale, ki jih bodo predstavili konec leta 2016.