Ime dneva: Martin Pelcl, Eforma

Do dobrega mojstra prek spleta, s čimer si za polovico zmanjšamo čas iskanja izvajalca za urejanje doma.

Objavljeno
20. februar 2015 17.57
ekipa Eforma, 19.2.2015, Maribor
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Mladi arhitekti so se ob ugotovitvi, da je težko najti zanesljive izvajalce in organizirati gradnjo pri urejanju doma, odločili razviti sistem, ki bi olajšal iskanje mojstra in varoval pred slabimi izvajalci. Nastala je platforma Mojmojster, ki se že širi na Hrvaško.

»Začeli smo s preprostim portalom, kjer so ljudje objavili povpraševanje, mi pa smo jim ročno poiskali izvajalca. Zdaj pa gre za avtomatizirano platformo za podporo pri gradnji, kjer ljudem omogočamo, da preprosto najdejo izvajalca, primerjajo ponudbe, vodijo komunikacijo prek sistema,« o nastanku portala Mojmojster razlaga soustanovitelj podjetja Eforma Martin Pelcl.

Do zanesljivih izvajalcev pridejo po priporočilih projektantov in zadovoljnih strank ter tako digitalizirajo ustno izročilo. Vodijo tudi evidenco referenc in iz tega generirajo oceno izvajalca, ki je kriterij za izbiro. Registracija v sistem je brezplačna, prav tako določeno število povpraševanj, sicer pa izvajalci plačujejo letno članarino glede na paket, ki jim ustreza. Za uporabnike, ki iščejo izvajalce, pa je storitev brezplačna.

Čaka jih še veliko dela

Mojmojster je v fazi, ko deluje in pokriva celotno Slovenijo za vsa gradbena in obrtniška dela. »Pred nami pa je še dolga pot, kajti vključili bomo tudi gradbene produkte, še bolj optimizirali sistem pa tudi izpeljali zavarovanje plačil, da bi denarni tok potekal čez platformo. S tem bi bili investitorji zavarovani, če izvajalec ne bi prišel na ogled, ne bi izvedel del glede na standarde ... Predvsem pa je treba ljudem približati portal, ki jim vsaj za polovico zmanjša čas iskanja izvajalca,« razlaga Pelcl. Izvajalcem in obrtnikom sistem omogoča učinkovito pridobivanje posla, cenovno ugodno samostojno predstavitev na spletu z referencami in oceno, pregled nad trgom gradbenih projektov, preprosto pisanje ponudb in njihovo organizacijo ter povezovanje s partnerji.

Čez mejo

Sistem so že začeli uvajati na Hrvaškem. Želeli bi biti prisotni na celotnem Balkanu in v severnih sosedah. »Vidimo možnost povezovanja z državami, kot sta Italija in Avstrija, ker so naši izvajalci zelo konkurenčni v tujini, saj so med desetimi in 20 odstotki cenejši. Že zdaj imamo veliko povpraševanja iz tujine, tako da bi del platforme zagotovo postavili tudi v Avstriji in Italiji,« o načrtih govori Pelcl. Cilj mladega podjetja je postati uspešna mednarodna mreža za organizacijo gradnje.

Ker so v podjetju arhitekti, se ukvarjajo tudi z arhitekturo. Ko ljudje pri njih na primer naročijo hišo, jim olajšajo iskanje mojstra in obratno, ugotovitve iz arhitekture poskušajo aplicirati v portal.

Ekipo sestavljajo štirje: dva arhitekta, razvijalec in ekonomist. Na začetku so svojo dejavnost financirali iz lastnega kapitala, dobili pa so tudi sredstva iz razpisov podjetniškega sklada P2 in SK 50, kar jim je omogočilo, da so tako kompleksno platformo razvili. Od tod se bodo financirali z že omenjenimi letnimi članarinami in oglasi za gradbene izdelke. Če bi bil interes, bi odprli tudi platformo za pohištvo, a za zdaj se bodo osredotočili na keramične ploščice in tapete, pravi Pelcl.