Ime dneva: OriginTrail z blockchainom v dobavne verige

Razvijajo odprtokodno in decentralizirano rešitev za večje zaupanje med partnerji v verigi. Pilotni projekti na Kitajskem.

Objavljeno
03. november 2017 18.49
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Slovensko zagonsko podjetje, ki je razvilo sistem sledljivosti živil in s tem večjo preglednost v dobavni verigi, se podaja v kriptosvet, saj v svoje inovacije vključuje tehnologijo veriženja blokov (blockchain).

Ekipa namreč razvija protokol, ki bo zmanjšal asimetrijo informacij v dobavnih verigah, kar bo povečalo učinkovitost in zaupanje med partnerji v dobavni verigi.

»Naš pristop je edinstven, saj veriženje blokov dodajamo na delujočo rešitev. Za seboj imamo namreč že več uspešnih projektov uvedbe sledljivosti v kompleksnih globalnih dobavnih verigah. OriginTrail že uporabljajo slovenska prehrambna podjetja Perutnina Ptuj in Eta ter mlekarni Celeia in Planika. Z njim končnim kupcem pokažejo izvor svojih kakovostnih izdelkov,« pravi direktor in soustanovitelj podjetja Prospeh, v katerem so razvili OriginTrail, Tomaž Levak.

Dobavne verige, ki potrošnikom prinašajo vrsto dobrin, postajajo z globalizacijo trgovanja vse bolj kompleksne. To pa prinaša tudi tveganje, da je morebitne nepravilnosti težje izslediti. Težava je v razdrobljenosti podatkov in informacijskih rešitev. Tudi če bi želeli vzpostaviti sledljivost vse dobavne verige na enem mestu, doslej ni bilo tehničnih pogojev za izmenjavo vseh podatkov. Veriženje blokov po drugi strani omogoča nespremenljivost podatkov, vendar pa ni stroškovno učinkovito in ni primerno za večje število transakcij.

V ekipi OriginTrail so se tega izziva lotili z lastno rešitvijo, ki združuje podatke vseh sodelujočih v dobavni verigi na decentraliziranem omrežju in nadzira celovitost informacij. Prstni odtisi podatkov so varno shranjeni na verigi podatkovnih blokov. Svojo rešitev razvijajo kot odprt protokol. Omrežje uporabnikov bo omogočilo nadaljnji razvoj aplikacij za nadzor dobavnih verig, za večjo optimizacijo, lažje certificiranje itd.

Projekti na Kitajskem

»Tehnologijo veriženja blokov v praksi uvajamo pri delu z našimi partnerji. Smo pa tudi blizu uresničitve štirih novih pilotnih projektov na kitajskem trgu,« razlaga Levak.

Eden od pilotnih projektov na Kitajskem je Yimishiji, spletna tržnica z lokalnimi proizvodi, ki je podprta z rešitvijo OriginTrail blockchain. Drugi je evropski vinar, ki prodaja na Kitajsko, in tretji je povezan z mlečnimi proizvodi. Za boljšo lokalno prisotnost so nedavno odprli pisarno v Šanghaju.

»Kitajska je velika priložnost za uvedbo novih tehnologij pri prodaji. Gre za velik trg, kjer tehnološko napredni porabniki v večjih mestih namenjajo čedalje več pozornosti temu, od kod prihaja njihova hrana. Želijo se prepričati, da lahko zaupajo navedbam na etiketi,« pravi soustanovitelj podjetja Žiga Drev, ki vodi aktivnosti na Kitajskem.

Prodajali bodo kriptožetone

OriginTrail novembra načrtuje prodajo kriptožetonov, kar bo vstop na platformo omogočilo vsem zainteresiranim partnerjem. Sredstva, pridobljena s prodajo kriptožetonov, bodo porabili za obdelovanje informacij in izmenjavo funkcionalnosti na omrežju.

Protokol, ki ga razvija ekipa OriginTrail, temelji na globalnih standardih za izmenjavo podatkov – GS1, standardi za internet stvari in skladnost poslovanja, zagotavljajo pa tudi kompatibilnost z vsemi informacijskimi sistemi.

Mednarodna priznanja

Ekipa je doslej prejela že več mednarodnih priznanj, med drugim lani nagrado občinstva na tekmovanju Food+City v Teksasu in glavno nagrado Open Data Incubator for Europe. Ta teden pa so prejeli tudi nagrado Walmartovega centra za varno hrano na Kitajskem.