Ime dneva: V hribe z digitalno planinsko knjižico

V aplikacijo Planinc se je mogoče vpisati na 501 točkah v Sloveniji in na Hrvaškem, ki bo testni trg za širitev.

Objavljeno
04. avgust 2017 18.02
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Ob visokih poletnih temperaturah marsikdo pomisli tudi na katerega od gorskih vrhov, kjer so temperature prijetnejše. Ponavadi pa v hribe vzamemo tudi mobilni telefon, s katerim po zaslugi ekipe Planinc lahko beležimo svoje vzpone.

Primož Makselj, Tin Skok in Blaž Carli so namreč razvili mobilno aplikacijo Planinc, ki omogoča vpisovanje vzponov na hribe oziroma gore v digitalno planinsko knjižico. Namenjena je vsem pohodnikom in hribolazcem. »Ideja se je razvila v ekipi, tako iz osebnih izkušenj, ker je ta del pohodništva slabo pokrit, in seveda iz želje, da člani ekipe pripravimo nek skupen projekt,« razlaga Carli.

Zabeležili so že več kot 2700 prenosov aplikacije, ki je za zdaj na voljo za androidne naprave, nekaj manj pa je uporabnikov. »Navdušeni smo nad odzivom, saj smo aplikacijo lokalno ponudili konec marca,« pravi Carli.

In kako se digitalno »poštempljamo«? Na vrhu hriba je na kovinski škatli z žigom tudi nalepka aplikacije Planinc. S približanjem mobilne naprave nalepki lahko vpišemo osvojitev vrha. Če mobilna naprava ne podpira brezstične tehnologije (NFC), lahko osvojitev vrha potrdite s klikom na gumb Si na cilju? in vpišete na nalepki zapisano šestmestno lokacijsko kodo. V aplikaciji je mogoče videti tudi predhodne vpise uporabnikov po posameznih vrhovih in nekaj statistike. V Planinca se je mogoče vpisati na 501 točkah (vrhovih, hribih, vzpetinah, kočah ...), od tega jih 51 podpira vpis NFC.

Aplikacija je brezplačna

V sodelovanju s partnerji pripravljajo tudi izzive, v katerih lahko uporabniki s svojimi vpisi v aplikacijo sodelujejo za nagrade. »Z našimi partnerji poskušamo pripraviti zanimive in raznolike izzive s privlačnimi nagradami, kar seveda pripomore, da ima aplikacija več vpisov in da so naši uporabniki nagrajeni za svoj trud. Seveda s svojimi vpisi zbirajo tudi značke Planinc, tako za število vpisov kot tudi za časovno pogojene vpise ali vpise na Triglav,« pojasni Carli.

Ekipa Planinca Foto: osebni arhiv

Načrtov in idej za prihodnost imajo ogromno, pri tem pa poskušajo upoštevati tudi želje uporabnikov in partnerjev. Med idejami, kaj bi lahko aplikacija ponudila v prihodnje, so podatki o razmerah v gorah ter navodila in pomoč pri klicu v primeru nesreče.

Pogledujejo k sosedam

»Pričakujemo lahko, da bomo imeli konec septembra še dodatnih 1000 uporabnikov, da bomo pripravili novo različico aplikacije in zabeležili prve vpise na Hrvaškem,« pravi Carli. Nedavno so začeli dodajati tudi točke na Hrvaškem, cilj pa so tudi druge sosede. »Vedno nas sprašujejo, zakaj Hrvaška. Na tem primeru želimo postaviti sistem, kako pokriti novo državo,« o širitvi aplikacije pove Carli.

Planinc je brezplačen in bo tak ostal, pravi Carli. Razvoj aplikacije so financirali sami. Monetizacijo pa bodo pripravili skupaj s partnerji, ki jih intenzivno pridobivajo in so nad idejo navdušeni.

Planinskih aplikacij je že kar nekaj na voljo. »Konkurenca je, ni je veliko, trg pa je ogromen. Trenutni hit po teku in kolesarjenju pred leti je pohodništvo,« o konkurenci in priložnostih govori Carli. Večina obstoječih aplikacij ponuja predloge za vzpone, razna navodila za pot in podobno, medtem ko Planinc temelji na beleženju vpisov, mogoče v prihodnje tudi vtisov, še napove Carli.