Ime dneva: Rok Zalar z dlančnikom Vtablet

Z dlančnikom Vtablet merijo na mesta z veliko hoteli in restavracijami.

Objavljeno
11. november 2011 17.20
Posodobljeno
12. november 2011 07.00
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Ekipa mladih razvijalcev in podjetnikov je ustvarila dlančnik Vtablet, ki so ga začeli tržiti pred nekaj meseci. Ideja se jim je porodila pred štirimi leti, ko so elektrotehnik, računalnikar in ekonomist ustanovili podjetje, ki deluje v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju.

Za začetek izdelek tržijo v gostinstvu in hotelirstvu, po njem povprašujejo tudi že iz industrije, poleg tega ugotavljajo, da bi bile naprave primerne za muzeje in velike stavbe s konferenčnimi sobami.

»Gost se lahko sam sprehodi skozi ponudbo, poklika naročilo in mu za to ni treba čakati natakarja. Tako med kosilom naroči še sladico ali dodatno pijačo, lahko pa tudi prebira novice, vremensko napoved ali kakšno drugo vsebino,« uporabo izdelka opiše vodja razvoja Rok Zalar.

Zakaj so vaši dlančniki boljši od drugih tablic?

Naši dlančniki temeljijo na elektronskem papirju, so vodoodporni, robustni, zaslon se dobro vidi na soncu in baterija drži več mesecev brez polnjenja. Tudi cenovno smo mi veliko ugodnejši. Vse, kar stranka potrebuje za uporabo dlančnika, je računalnik, na katerega naložimo programsko opremo, in potem naprave komunicirajo s strežnikom. Zdaj se ukvarjamo tudi s tem, da bo vse skupaj delovalo v oblaku.

Zakaj je to zanimivo za stranke?

Taki sistemi pospešujejo prodajo in skrajšujejo proces naročanja. V gostinstvu se z uporabo tega sistema do 30 odstotkov poveča promet prav na področju dodatnih pijač in sladic. Podatke znamo tudi tako smiselno obdelati, da gostu na primer ob naročilu kave ponudimo še žvečilne gumije. Delamo še na tem, da bomo podprli moneto. Ko bomo imeli dovolj tablic v uporabi, bomo še bolj zanimivi za oglaševalce, ker bo lahko na primer CocaCola v Londonu v sredo popoldne oglaševala in takoj dobila podatke o prodaji. Vse naprave namreč lahko nadziramo po internetu in za vsako vemo, kolikokrat in kaj se klika, kako polna je še baterija ipd.

Kako ste idejo financirali?

Razvijamo tudi po naročilu za druga podjetja in tako financiramo naše ideje. Zadnjih nekaj mesecev dlančnik tržimo in prodali oziroma oddali v najem smo jih okoli 100. Odprti pa smo tudi za sklade tveganega kapitala.

Kakšne imate načrte?

Cilj je tujina, sploh velika mesta, kjer se veliko dogaja, so veliki hoteli in veliko restavracij. Naše prodajne sile so za zdaj usmerjene predvsem na slovenski trg. To je za začetek dobro, ker so vse stvari blizu in je odziv hiter. Odločili smo se poiskati partnerje, ki so že navzoči v določenih panogah in imajo veliko svojih strank. Ti so kot neke vrste naš distributer, ki trži svoje rešitve na naši platformi. Za nekaj takih partnerstev se dogovarjamo s podjetji iz Južne Afrike, ki bi imela ekskluzivo. Nekaj dlančnikov prodamo tudi po internetu v Avstrijo, Francijo ipd.