Ime dneva: Tilen Blažica, Posadi.si

Aplikacija Posadi.si, ki pomaga pri vrtnarjenju, se širi v Italijo, zanima pa jih tudi Nemčija.

Objavljeno
03. oktober 2014 18.07
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Aplikacija Posadi.si je nastala kot pripomoček za vrtnarjenje, predvsem za mlajše generacije. Širili se bodo v Italijo, zanima jih tudi Nemčija.

Tilen in Bojan Blažica sta v otroštvu opazovala očeta, ko je z ljubeznijo vrtnaril okoli hiše in si zapisoval podatke v vrtnarski dnevnik. Z bratom sta želela narediti aplikacijo, prek katere bi se lahko tudi sama učila vrtnarjenja, zato sta se povezala s kolegom programerjem Markom. »Z idejo smo šli lani na start-up vikend v Ljubljani, kjer je bila zelo dobro sprejeta, zato smo se jo odločili izpeljati,« o začetkih razlaga Tilen Blažica.

Razvili so prvi del zamišljene ideje, aplikacijo za android, ki je narejena po vzoru setvenih koledarjev in prikazuje, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin. Poleg tega aplikacija ponuja še druge uporabne funkcije, kot so vremenska napoved, prilagojena lokaciji vrta, beleženje opomb, možnost nastavitve opomnika in nasvete za uspešno vrtnarjenje. Aplikacija je brezplačna, dopolnjuje jo spletni portal s forumom, na katerem na različna vprašanja odgovarjajo uporabniki in strokovnjaki iz kmetijsko-svetovalnih služb, in planer vrta.

»Ena od naših vodilnih idej je samooskrba, zato želimo z našo aplikacijo pripomoči k dvigu samooskrbe pri nas, predvsem med mladimi, ki so zainteresirani za vrtnarjenje, a ne vedo, kako in kaj,« razlaga Tilen. Hkrati bi bila lahko Posadi.si platforma za izmenjavo oziroma nakupovanje domače zelenjave, kakor nekakšna tržnica. »Aplikacija je skupaj s planerjem vrta lahko tudi uspešna prodajna platforma. Želimo si povezovanja z uveljavljenimi podjetji s tradicijo, kot je Semenarna Ljubljana, s katero bomo v prihodnje sodelovali. Veseli nas tudi, da so nas začeli kontaktirati mladi podjetniki, ki imajo ideje, ki se tematsko navezujejo na našo aplikacijo. Menimo, da je povezovanje koristno, to bi morali vsi pogosteje početi,« pravi Tilen.

Od marca do julija so se urili tudi v pospeševalniku v Trentu Techpeaks, kjer so spoznali svojega novega oblikovalca, ki je poskrbel, da bo aplikacija do uporabnika še bolj prijazna. Na italijanskem trgu jo bodo predstavljali pod imenom Tomappo. Pogledujejo tudi proti Nemčiji, saj so aplikacijo zastavili po biodinamičnem koledarju Marije Thun.

Doslej so za razvoj Posadi.si porabili lastna sredstva. Poleti pa so zbirali prispevke za nadaljnji razvoj aplikacije za druge sisteme in dopolnitve. Dosegli so prvi zastavljeni cilj in zbrali 2500 evrov, ki jih bodo vložili v osvežitev dizajna in razvoj spletne platforme. V kampanji so se zavezali, da bodo aplikacija in njene sedanje funkcionalnosti v Sloveniji ostale brezplačne. Služiti pa nameravajo s tako imenovanim affiliate marketingom oziroma partnerskim trženjem izdelkov partnerjev, povezanih z vrtnarjenjem. Prijavili so se tudi na razpis za evropska sredstva in so v pogovorih z investitorji, ki so jih spoznali v Trentu.