Ime dneva: Z nekaj kliki do natisnjenih fotografij

Z rešitvijo Printee so prepričali nemškega partnerja, ki jim bo pomagal pri širitvi, najprej v 18 evropskih držav.

Objavljeno
10. marec 2017 18.18
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Danes le redko spomine obujamo ob gledanju fotografij v fotoalbumu. Zato je mlada ekipa podjetja 4Fun zasnovala aplikacijo kot odgovor na digitalni tempo življenja, v katerem spomine vse prevečkrat izgubimo.

Fotografije večinoma hranimo le še na pametnih telefonih, računalnikih ali prenosnih diskih, v najboljšem primeru jih delimo na družbenih omrežjih. »Na telefonih hranimo tisoče fotografij, ki jih lahko pokažemo zgolj na ekranu, najpogosteje pa enostavno pozabimo nanje. Nekoč smo spomine hranili v fizični obliki in to želimo vrniti ljudem. Aplikacija je že na voljo v Sloveniji, že letos pa načrtujemo naskok na evropski trg,« o razlogu za razvoj aplikacije Printee in načrtih na kratko pove direktor podjetja 4Fun Jure Lukač.

Podjetje je lani poleti prejelo investicijo Slovenskega podjetniškega sklada v okviru spodbud za zagon inovativnih podjetij (P2), s čimer financirajo razvoj aplikacije.

Rešitev je v celoti plod slovenskega znanja, z njo pa so prepričali tudi eno največjih evropskih podjetij za izdelavo fotografij, nemški ORWO Net, ki jim bo kot partner pomagal predvsem pri prodoru na globalni trg. Najprej se bodo postopno širili v 18 evropskih držav.

Podjetje obdrži del prihodka iz obdelave naročila. S širitvijo na nove trge pa bodo z večjim številom naročil tudi povečali prihodke. Snujejo že nove produkte in storitve, s katerimi bodo imeli tudi dodatne možnosti monetizacije.

Kako deluje?

Ko uporabnik aplikacijo naloži na telefon, lahko v njej sproti zbira fotografije, ki jih želi natisniti, lahko pa jih v tisk pošlje neposredno iz galerije telefona. V sami aplikaciji uporabnik izbere tudi želeni način plačila in naslov, na katerega želi prejeti fotografije. Trenutno je na voljo zgolj en format, in sicer 10x15cm v sijajni različici, saj je to najbolj razširjen format fotografij v Sloveniji, pa tudi v svetu. Čez čas bodo na voljo tudi drugi formati, uporabnik pa bo želeni format lahko enostavno izbral v aplikaciji. Printee je na voljo uporabnikom naprav Android in iOS.

Na trgu že obstajajo spletne in mobilne rešitve za tiskanje fotografij, kot pravijo v ekipi, pa je največja prednost Printeeja v tem, da so znatno poenostavili in pospešili celoten proces razvijanja fotografij.

Ekipa Printeeja želi vrniti fotografske spomine v fizični obliki. Foto arhiv podjetja

Najbolj pomembna prednost aplikacije je to, da lahko uporabniki zgolj z nekaj kliki naročijo razvijanje fotografij in jim tako ni treba zapravljati časa in energije z zapletenimi postopki. Vsa naročila, ki jih prejmejo do 12. ure, odpošljejo še isti dan. To pa pomeni, da lahko uporabniki fotografije pošljejo tudi prijateljem, starim staršem, drugim sorodnikom ..., kmalu tudi v katerokoli od 19 držav, v kateri bodo prisotni.

Tako je pravzaprav tudi prišlo do zamisli za razvoj aplikacije Printee. V ekipi je nekaj mladih staršev, ki nenehno fotografirajo dragocene trenutke s svojimi otroki, pa fotografij kar nekaj časa niso razvili.

Uporabniki, ki so navezani na svoj fotografski studio, bodo lahko svojemu fotografu priporočili spletno aplikacijo Printee, ki je za fotografske studie brezplačna. V njej lahko fotografi v nekaj minutah ustvarijo račun ter strankam ponudijo možnost razvijanja in osebnega prevzema fotografij s pomočjo aplikacije Printee.