V Primorju bo službo izgubilo 200 ljudi

Jutri bodo sindikalisti z Marjano Novak govorili tudi o neizplačanih plačah, regresu in novih obrazih v podjetju.

Objavljeno
02. november 2011 15.25
Posodobljeno
02. november 2011 15.35
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Ajdovščina - Odpuščanja v Primorju se nadaljujejo. Po naših podatkih bo službo izgubilo vsaj dvesto ljudi, od tega 135 takih, ki so bili v ajdovski družbi zaposleni za nedoločen čas. Merila odpuščanja so sindikati in uprava na prejšnjih sestankih že določili, po jutrišnjih pogajanjih pa bodo najverjetneje podpisali še sporazum o programu presežnih delavcev.

Da bodo v Primorju zaradi težkih gospodarskih razmer morali dodatno zmanjšati število zaposlenih, je za Delo potrdila tudi Ivana Bratož, vodja odnosov z javnostjo v omenjeni družbi. »Predvideno je zmanjšanje števila najmanj dvesto delovnih mest, vendar bo točno število znano v kratkem, ko bo program presežnih delavcev dokončno usklajen s sindikati,« je povedala. Ponoven sestanek vodstva družbe in sindikatov se bo začel jutri zjutraj, poleg programa presežnih delavcev bodo govorili tudi o izplačilu dela septembrskih plač, ki jih družba še dolguje svojim zaposlenim. »Uprava sindikatom predlaga, da bi ta del plač zaposlenim nakazala 10. novembra, a se moramo o vsem tem še dogovoriti,« pravi Oskar Komac, sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije.

Še pomembnejši za usodo zaposlenih je program presežnih delavcev. »Kriterije odpuščanj smo na predhodnih sestankih uskladili, sporazum naj bi podpisali danes. Prednost pri ohranitvi delovnega mesta bodo imeli zaposleni z daljšo delovno dobo, kar po drugi strani pomeni tudi manj denarja za odpravnine. Če Primorje ne bi imelo likvidnostnih težav, bi se denar za odpravnine verjetno našel, a zanje denarja preprosto ni,« poudarja Bojan Kramar, sekretar območne Zveze svobodnih sindikatov za Primorsko in Notranjsko.

Po njegovih besedah so med tistimi, ki bodo v Primorju izgubili delo, različni profili in kategorije delavcev, od tistih v proizvodnji kot v režijskih obratih. Kramar hkrati poudarja, da so se od takrat, ko so začeli pripravljati program presežnih delavcev, do danes številke precej spremenile. Tako naj bi v prvih dokumentih brez dela ostalo 153 delavcev, ki so v družbi zaposleni za nedoločen čas, zdaj pa naj bi se številka ustavila pri 135. »Res je, da je v tem času nekaj ljudi družbo tudi zapustilo, a najbrž so v Primorju temeljito premislili, koga še potrebujejo«. Poleg omenjenih 135 ljudi, ki so v družbi zaposleni za nedoločen čas, bodo brez dela že v kratkem ostali tudi tisti, ki so bili v poslednjem slovenskem gradbenem velikanu zaposleni za določen čas ali v postopkih pred invalidsko komisijo. Nekaj zaposlenih, ki so jih v Primorju doslej že odpustili iz poslovnega razloga, se je odločilo za tožbe, a je bil po Kramarjevih besedah v sodni proceduri nazadnje sklenjeni dogovori oziroma poravnave.

Konec lanskega leta je bilo v delniški družbi Primorje sicer zaposlenih 1076 delavcev oziroma 15 odstotkov manj kot na začetku, v skupini Primorje pa 2324 delavcev oziroma 370 manj (12 odstotkov) kot na začetku leta. »Od 1. januarja 2009 do 30. junija letos smo iz Primorja na zavod dobili 108 prijav,« je za Delo povedala Vanja Nardin Ukmar iz novogoriške območne enote zavoda za zaposlovanje. Potrdila je tudi, da so pred kratkim obiskali Primorje in se seznanili z njihovim programom presežnih delavcev, ki je po njenih besedah pripravljen v skladu z zakonom, o natančnejših številkah pa ni želela govoriti, češ da gre »za poslovno skrivnost«.