Intereuropa ob polletju z 2,5 milijona evrov čistega dobička

Koncern je v prvem polletju letošnjega leta ustvaril 82,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in za odstotek presegel načrte.

Objavljeno
28. avgust 2013 19.21
*uho* Intereuropa d.d.
A. L., gospodarstvo
A. L., gospodarstvo

Koper - Koncern Intereuropa je v prvem polletju letošnjega leta ustvaril 82,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in za odstotek presegel načrtovano raven prodaje. Izid iz poslovanja koncerna je znašal 5 milijonov evrov, polletno obdobje je koncern zaključil z 2,5 milijona evrov čistega dobička, so sporočili s seje NS, ki se je seznanil s poslovanjem v polletnem obdobju.

Intereuropa je s prodajo storitev ustvarila 82,5 milijona evrov prihodkov od prodaje ter s tem za odstotek presegela načrtovano raven prodaje. Dosežen prodajni rezultat je bil 15 odstotkov nižji kot v prvem polletju leta 2012. Najbolj je na to vplivala manjša prodaja storitev avtomobilske logistike ter zmanjšanje obsega storitev za stranko Top Shop Intl., česar koncern ni uspel v celoti nadomestiti z novimi posli.

V prvih šestih mesecih je Intereuropa ustvarila 5 milijonov evrov poslovnega izida iz poslovanja, kar je dva odstotka manj, kot so načrtovali. Čisti dobiček koncerna je znašal 2,5 milijona evrov.

V razmerah nizke gospodarske aktivnosti in zaostrene konkurence koncern ostaja osredotočen na trge, kjer dosega visoke tržne deleže. V skladu s pričakovanim zmanjšanjem prodaje carinskih storitev v Sloveniji in na Hrvaškem, ki se bo na prodajnih rezultatih odrazilo predvsem v drugi polovici leta, je koncern že začel s prilagajanjem organizacijske strukture in optimizacijo procesov.

Sicer pa ima vstop Hrvaške v Evropsko unijo tudi nekaj pozitivnih učinkov, saj poenostavlja medsebojno poslovanje in odpira nove poslovne priložnosti kot na primer krepitev povpraševanja po skladiščno-distribucijskih storitvah s strani tujih družb, ki agresivneje vstopajo na hrvaški trg.

Nadzorni svet bo imenoval predsednika in namestnika nadzornega sveta, ko bo mandat nastopil še zadnji član nadzornega sveta, predstavnik kapitala, ki ga je imenovala skupščina, so še sporočili.