Košaki iščejo strateškega partnerja za izhod iz krize

Podpis pogodbe s finančno hišo Imap predstavlja zagotovilo za uspešen dolgoročni razvoj podjetja.

Objavljeno
03. oktober 2012 19.40
Posodobljeno
03. oktober 2012 20.50
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vodstvo Tovarne mesnih izdelkov Košaki, ta je zabredla v globoko poslovno krizo, je danes podpisalo pogodbo s finančno hišo Imap, ki naj bi jim poiskala strateškega partnerja. Dobili naj bi ga v najkrajšem možnem času oziroma prej kot v pol leta.

Jure Bojnec, predsednik uprave Košakov, je pojasnil, da podpis pogodbe zanje »ne pomeni samo rešitve trenutne poslovne krize, ampak tudi zagotovilo za uspešen dolgoročni razvoj podjetja.« V prvih osmih mesecih letošnjega leta beležijo milijon evrov izgube, med razlogi za negativno poslovanje pa Bojnec omenja tako notranje razloge kot splošne težave v panogi prehrambene industrije.

V TMI Košaki je zaposlenih 175 ljudi. Ker je tovarna v krizi, so se bili pred kratkim prisiljeni odpovedati klavniški dejavnosti in so klavnico oddali v najem mariborskemu podjetju NTD Tabi. To bo prevzelo tudi stroške in 35 delavcev.

»V sodelovanju z Imapom ne gre zgolj za iskanje kapitala, pač pa nam bodo pomagali poiskati takšne partnerje oziroma bodoče lastnike, ki nam lahko zagotovijo nove prodajne poti,« je pojasnil Bojnec. Investitorjem je na voljo tudi stoodstotni delež podjetja.

Z vstopom (tujega) strateškega partnerja se strinjajo tudi zdajšnji lastniki Košakov – v glavnem gre za zadruge, ki jim po besedah prvega nadzornika Branka Valenka, direktorja Kmetijske zadruge Ptuj, kaj drugega niti ne preostane. Lastniki sami namreč denarja za dokapitalizacijo TMI nimajo.

Ni še znano, koliko bi morali kupci odšteti za podjetje

Po besedah predstavnika ameriške korporacije Imap za Slovenijo Zorana Slomška je bila prva analiza Košakov že opravljena. »Če ne bi bilo potenciala, do podpisa pogodbe z nami ne bi prišlo,« pravi Slomšek. Kdo bo investitor, je po njegovih besedah še odprto, so pa iskanje razdelili na več področij, ki sovpadajo z razvojnimi načrti Košakov.

Prav tako še ni znano, koliko bi moral potencialni kupec odšteti za podjetje, saj vrednost še ocenjujejo. A najmanj, kar si v njem obetajo, je, da bi s svežim denarjem lahko izpeljali začeto investicijo v nov mesnopredelovalni obrat, ki bo omogočila združitev vseh poslovnih procesov na eni lokaciji.

Ta naložba je vredna okoli deset milijonov evrov, zanjo pa imajo odobrenih 2,4 milijona evropskega denarja.