Išče se kupec za Cinkarno Celje

Naprodaj je dobrih 70 odstotkov cinkarne. Celjska družba ima nekaj manj kot 900 zaposlenih.

Objavljeno
30. september 2014 20.03
mfe/cinkarna
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – V kratkem, lahko da že danes, naj bi konzorcij prodajalcev potencialnim investitorjem poslal vabilo za nakup večinskega deleža v edini slovenski proizvajalki titanovega dioksida, Cinkarni Celje. Celjska družba ima nekaj manj kot 900 zaposlenih.

Cinkarna Celje je eno izmed 15 podjetij, ki jih je vlada uvrstila na seznam družb, namenjenih prodaji. Kot povoda ni navedla poslovnih razlogov, ampak propad cerkvenega holdinga Zvon kot enega od večjih lastnikov celjske družbe. Po mnenju vlade je zaradi stečaja cerkvenega holdinga za njegove zastavne upnike »najbolj smotrna prodaja zastavljenih delnic, s čimer si bodo banke upnice izboljšale finančni položaj; cilj prodaje je maksimiranje prodajne cene in stabilen dolgoročen razvoj in ohranitev stabilne finančne strukture podjetja«, med drugim v obrazložitvi navaja vlada.

Med prodajalci tudi DUTB

Glavne prodajalke celjske cinkarne so država, upnice cerkvenega Zvona in skladi, ki skupaj obvladujejo dobrih 72,88 odstotka celjske družbe. Med člani prodajnega konzorcija je tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), poleg nje pa so še Slovenski državni holding, Modra zavarovalnica, Nova KBM, Banka Celje in družbi za upravljanje KD Skladi ter Alpen Invest. Za finančnega svetovalca so izbrali družbo DC Advisory GmbH, za razmerja znotraj konzorcija pa skrbita Modra zavarovalnica in družba KD Skladi. Objava vabila k oddaji nezavezujočih ponudb načeloma pomeni prvo testiranje terena, koliko potencialnih kupcev bi lahko izkazalo interes za nakup slovenske proizvajalke titanovega dioksida, ki večino proizvodnje izvozi. V prvem polletju leta, ki ga uprava cinkarne označuje kot zelo dobro, je cinkarna ustvarila 88,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je na ravni lanskega prvega šestmesečja. Pod črto je ostalo nekaj manj kot osem milijonov evrov čistega dobička, kar je 132 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Podobno kot Aerodrom Ljubljana, ki je že dobil novega lastnika, je celjska družba praktično nezadolžena. V finančnih kuloarjih je mogoče slišati, da zanimanje za cinkarno obstaja. Samo od začeta leta se je vrednost delnice Cinkarne Celje okrepila že za več kot 129 odstotkov, včeraj se je tečaj delnice oblikoval pri ceni 206 evrov.