Iskanje rešitev za slovenske lesarje

Kmetijsko ministrstvo bo v novi finančni perpsektivi 2014 - 2020 namenilo okrog 50 milijonov evrov za vlaganja v mikro podjetja.

Objavljeno
03. september 2013 19.07
jankovic/debla
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana - Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, minister za gospodarski razvoj Stanko Stepišnik, predstavniki GZS ter Združenja lesne in pohištvene industrije so na današnji seji iskali rešitve za prestukturinaje lesne industrije.

Ministra sta se dogovorila o pomembnejših ukrepih, ki bi pripomogli k prenovi precej ohromljene industrije in panoge ter njeni ohranitvi.

Lesna industrija lahko v prihodnosti zagotoviti veliko novih delovnih mest. Zato bo kmetijsko ministrstvo v okviru Programa razvoja podeželja v novi finančni perpsektivi 2014 - 2020 namenilo okrog 50 milijonov evrov za vlaganja v mikro podjetja v okviru gozdno-lesne verige. Gospodarsko ministrstvo pa bo iskalo možnosti iz kohehezijskih sredstev oziroma, kot so zapisali, v okvirno 100 milijonov evrov že identificiranih projektov znotraj lesno-predelovalne industrije v obdobju 2014-2020.

Na obeh ministrstvih bodo preverili, ali se pri zelenem javnem naročanju, ki ga ureja Uredba o zelenem naročanju, upoštevajo minimalni pogoji okolju prijaznega blaga, storitev in gradenj oziroma ali se upošteva pri gradnjah minimalen odstotek lesa in lesnih tvoriv glede na prostornino vseh vgrajenih materialov. Dogovorili so se tudi, da bodo na ministrstvu za finance preverili ali je možno spremeniti uredbo o zelenem naročanju na način, da se dvigne minimalno zahtevani odstotek lesa in lesnih tvoriv v vgrajenih materialih.