Istrabenz Turizem prodaja najlepši kos Portoroža

Na prodaj je Vrtnarija Portorož, vredna vsaj pet do sedem milijonov evrov.

Objavljeno
15. november 2011 16.59
Posodobljeno
15. november 2011 17.15
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož - Istrabenz Turizem, d.d. je objavil poziv za javno zbiranje ponudb, s pomočjo katerega namerava prodati najlepša portoroška stavbna zemljišča. To je območje nekdanje Vrtnarije Portorož, ki se nahaja med hotelom Marko in portoroškim šolskim centrom. Gre dobesedno za »zlatnino« portoroškega hotelskega podjetja, za katero bi celo v teh kriznih razmerah morali iztržiti med pet in sedem milijonov evrov.

Istrabenz Turizem je prisiljen prodati večino svojega premoženja predvsem na račun visokih finančnih obremenitev (zaradi prenove Kempinski Palacea). Ker poteka prodaja dveh velikih hotelov (Grand hotel Adriatic Opatija in Kempinski v Portorožu) prepočasi, zdaj ponujajo zemljišče na izredni legi, ki meri 21.585 kvadratnih metrov in ima na njej stavbišče, v katerem ima hotelsko podjetje za 550 kvadratnih metrov površin. Cene v razpisu niso navedli, sklepamo pa, da lahko sredi Portoroža prodajo zazidljivo zemljišče po najmanj 250 do 300 evrov za kvadratni meter, saj se nahaja v središču turističnega kraja. Zemljišče je bilo dolga leta vrtnarija, ki je skrbela za to, da je bil Portorož velik del svoje zgodovine res »pristanišče rož«. Šele ob osamosvojitvi Slovenije so tedanji gospodarji pripomogli, da je vrtnarski obrat (ki je deloval v službi portoroškega turizma) grdo propadel, saj so imeli nekateri vplivneži že v začetku 90-tih let načrt, kako bi ta prostor olastninili. Ti načrti so se izjalovili in sodišče je po dolgih letih pred časom Vrtnarijo vrnilo Istrabenz Turizmu. V vseh teh letih se je lepa portoroška vrtnarija spremenila v pravo »džunglo«, del stare stavbe pa so olastninili posamezniki s pomočjo stanovanjskega zakona.

Veljavni prostorski dokumenti v občini predvidevajo, da bi več kot dve tretjini te površine lahko pozidali s stanovanji in poslovnimi objekti, nekaj manj kot eno tretjino (dobro četrtino) pa naj bi ostale parkovne površine. Lastnik bo moral pred vsakršnimi gradbenimi posegi poskrbeti za sprejetje občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), opozarjajo občinski urbanisti. Prodajalci bodo ponudbe zbirali do 13. decembra letos.

Prodaja bi bila dobra predvsem zato, ker bi kupec uredil površine. Zdaj je to res najbolj divje poraščeno in zanemarjeno območje v Portorožu.