Ivan Zidar mora iz Dubaja vrniti Tovarno kovinske opreme

Sodišče v tožbi SCT Naložb proti SCT Investicijam, ki jih vodi Zidarjeva hči, ugotavlja oškodovanje upnikov.

Objavljeno
01. december 2015 17.50
Slovenija, Mengeš, 24.Februar2011, Kam je izginil denar podjetja SCT Gem. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Ljubljansko okrožno sodišče je odločilo, da je družba SCT Investicije dolžna v stečajno maso SCT Naložb vrniti Tovarno kovinskih izdelkov (TKO) – zdravi del propadlega sistema SCT, ki ga je Ivan Zidar »rešil« pred upniki s prenosom na dubajski nabiralnik. SCT Investicije, ki jih vodi Zidarjeva hčerka, so se pritožile.

Če poenostavimo; nekdanji prvi človek SCT Ivan Zidar je Tovarno kovinske opreme pred stečajem SCT Naložb prenesel na družbo SCT Investicije in kasneje na dubajsko podjetje Dunes Limited, za katerim naj bi bil prav Zidar. SCT Naložbe pri tem niso nikoli dobile na svoj račun celotne kupnine, ki je znašala 2,45 milijona evrov, ampak le 344.023 evrov.

Zaradi domnevnega oškodovanja pri prodaji TKO so SCT Naložbe tožile SCT Investicije. Okrožno sodišče je najprej razsodilo v korist SCT Investicijam, a se je stečajna upraviteljica SCT Naložb Majda Šantl pritožila, višje sodišče pa je zadevo ponovno dodelilo prvostopenjskemu. V ponovljenem postopku je okrožno sodišče ugotovilo, da je bila pogodba o prodaji TKO nična, zato je tožbeni zahtevek SCT Naložb utemeljen. Ker je družba Dunes Limited edina lastnica SCT Investicij in hkrati tudi edina lastnica TKO, lahko dubajska družba po mnenju sodišča zagotovi, da bodo SCT Investicije izpolnile obveznost in vrnile poslovne deleže podjetja, je razvidno iz sodbe, ki smo jo pridobili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Od največjega gradbinca na dubajski nabiralnik

Kako je potekala prodaja TKO, ki je lani ustvarila skoraj 15 milijonov evrov prihodkov in 218.853 evrov čistega dobička? SCT Naložbe, takrat pod vodstvom Ivana Zidarja, so murskosoboško tovarno sestavnih delov za gradbeno mehanizacijo novembra 2010 prodale družbi SCT Investicije. Slednjo je le nekaj dni pred tem ustanovil SCT Holding, ki ga je obvladoval Zidar.

Kupnina je uradno znašala 2,45 milijona evrov, pri čemer bi SCT Investicije morale nakazati prvi del kupnine v višini 1,44 milijona evrov prvi delovni dan po podpisu pogodbe, dober milijon evrov pa v sedmih obrokih do konca leta 2018. SCT Naložbe so na sodišču zatrjevale, da niso dobile niti celotnega prvega dela kupnine. Temu verjame tudi sodišče, saj so SCT Investicije predložile le dokazili za dve plačili v skupnem znesku 344.023 evrov, razkriva sodba.

Leta 2011 so SCT Investicije dobile novega lastnika, to je bilo dubajsko podjetje Dunes Limited. To je istega leta postalo tudi lastnik TKO, ki so jo SCT Investicije prodale dubajski družbi za 2,6 milijona evrov. Tudi po tej pogodbi je bila TKO izročena kupcu že pred plačilom kupnine, saj mora Dunes zadnji del kupnine plačati šele do oktobra prihodnje leto.

»Po oceni sodišča ni videti nobenega razumnega razloga za sklenitev prodajne pogodbe s tako vsebino. Pač pa je šlo zgolj za izčrpavanje SCT Naložb, kar predstavlja oškodovanje upnikov,« je v sodbi zapisalo sodišče, ki ocenjuje, da »očitno namena plačila kupnine sploh ni bilo«.

Zapletena in draga pot do TKO

Odvetnik SCT Investicij Matjaž Pajk iz Odvetniške pisarne Dušan Korošec in odvetniki je pojasnil: »Zoper sodbo okrožnega sodišča so se SCT Investicije kot tožena stranka pritožile. O pritožbi še ni bilo odločeno.« Na vprašanje o vrnitvi TKO v stečajno maso SCT Naložb pa je dejal, da je odgovor na to vprašanje odvisen od razpleta pritožbe, ob tem pa je poudaril, da ne »obstoji nobena sodba, ki bi družbi Dunes narekovala vrnitev TKO v last SCT Naložb. Tožbeni zahtevek SCT Naložb je namreč bil uperjen samo zoper SCT Investicije«. Omenimo, da je direktorica SCT Investicij od letošnjega septembra Dora Zidar Strojko, hčerka Ivana Zidarja.

Odvetniška družba Grešak, ki zastopa SCT Naložbe, je pripravila mnenje, kaj bi bilo smiselno napraviti za zaščito interesov SCT Naložb, glede na to, da so SCT Investicije že prodale TKO tuji, dubajski družbi, je stečajna upraviteljica SCT Naložb Majda Šantl zapisala v zadnjem rednem poročilu. »Ker bo to povezano s precejšnjimi stroški, bom pred angažiranjem odvetniške družbe za mnenje oziroma soglasje prosila sodišče in tudi vse upnike,« je še dodala.

Nasedla NLB

Najbolj je v tem stečaju nasedla NLB, ki je prijavila za 3,9 milijona evrov terjatev, njena hčerinska LHB Frankfurt pa za 9,3 milijona evrov. Največja slovenka banka je torej v tem stečaju prijavila za 13,2 milijona evrov terjatev in bi bila tudi ob morebitni vrnitvi TKO pod SCT Naložbe lahko le delno poplačana. Spomnimo, nekdanji predsednik uprave frankfurtske LHB Boris Zakrajšek je bil tudi nadzornik SCT.

Ostali trije upniki so v stečaju SCT Naložb prijavili bistveno manj terjatev od NLB, in sicer je matični SCT v stečaju svoje hčerinske družbe prijavil za dobrih 100.000 evrov terjatev, družba SD projekt za 19.200 evrov in Ajpes za 38 evrov.