Todorić ponudil odstop iz nadzornega sveta Konzuma

Todorić: Nesprejemljivo je, da sodelujem v kakršnihkoli upravljavskih, nadzornih ali kakršnihkoli drugi organih Agrokorja.

Objavljeno
05. junij 2017 12.40
Posodobljeno
05. junij 2017 12.40
cropix*Konzum
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb – Lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić je danes ponudil odstop s položaja predsednika nadzornega sveta trgovske verige Konzum. Pred tem je izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak izrazil razočaranje, ker delničarji Konzuma na današnji skupščini niso odstavili Todorića s položaja prvega nadzornika.

Todorić je v današnjem sporočilu poudaril, da od 10. aprila, ko je Ramljak prevzel vodenje Agrokorja, ni sodeloval v postopkih povezanih s koncernom.

»Popolnoma se zavedam, da ne morem sodelovati pri tem in je zame popolnoma nesprejemljivo, da sodelujem v kakršnihkoli upravljavskih, nadzornih ali kakršnihkoli drugi organih Agrokorja,« je zapisal v sporočilu, ki ga je poslal hrvaški tiskovni agenciji Hini.

Todorić je dodal, da je od izredne uprave pričakoval, da bo v skladu z lex Agrokor izvajala vse odločitve glede njegove razrešitve z vseh položajev v koncernu. »Nisem domneval, da obstoječa uprava Agrokorja ne more izvajati svoje odločitve skozi organe upravljanja,« je dejal.

»Sedanje stanje vidim izrecno kot rezultat neuspelega dogovora obstoječe uprave z enim izmed dolgoletnih poslovnih partnerjev Agrokorja. Glede na to, da obstoječa uprava ni rešila te situacije, čeprav ima možnost in je odgovorna za to, sem odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta Konzuma,« je poudaril Todorić.

Delničarji nasprotovali odpoklicu

Odpoklicu Todoriću, kar je v imenu Agrokorja predlagal Ramljak, so na današnji skupščini Konzuma nasprotovali predstavniki delničarjev iz skupine Agram, ki imajo več kot 25 odstotkov delnic največje hrvaške trgovske verige.

Ramljak je danes obžaloval odločitev skupščine, ker so po njegovih besedah za izboljšanje obstoječih rezultatov poslovanja Agrokorja potrebne spremembe v upravi družbe. Posredno je sporočil, da Todorić še zmeraj vleče niti v koncernu, izrazil pa je pričakovanje, da bo naslednja seja nadzornikov Konzuma v naslednjih dveh tednih.

Po današnji skupščini delničarjev Konzuma je podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić ocenila, da se Todorić z zadrževanjem položaja prvega nadzornika Konzuma obnaša »iracionalno«.

Zaplet s Todorićem se je zgodil med pogajanji o novem posojilu za Agrokor, ki bo domnevno tudi zadnje pred končno pogodbo z upniki o prestrukturiranju družbe. Največja upnica ruska Sberbanka je zaenkrat zavrnila možnost, da bi odobrila nova posojila hrvaškem koncernu.