Iz inkubatorja kot milijarder

Kai Fu Lee je kitajski poslovnež, ki milijardno premoženje ustvarja s podporo zagonskim podjetjem.

Objavljeno
20. november 2015 18.24
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Nekdanji vodja Googlove kitajske podružnice namerava na borzi prvič javno ponuditi delnice svojega podjetja tveganega kapitala. Podjetje, ki ima naložbe v več sto drugih podjetjih, je domnevno vredno več kakor dve milijardi dolarjev.

Kitajsko-ameriški poslovnež se je rodil na Tajvanu in se pri dvanajstih letih skupaj z družino preselil v ZDA, kjer je najprej diplomiral na Univerzi Columbia, nato pa konec osemdesetih let še doktoriral iz računalništva na univerzi Carnegie Mellon. Pri svojem raziskovalnem delu na univerzi se je ukvarjal predvsem s sistemi za prepoznavanje govora, po odhodu z univerze pa se je zaposlil v Applu kot raziskovalec in vodja oddelka za raziskave in razvoj. Konec devetdesetih let se je pridružil Microsoftu in pomagal postaviti na noge prvi Microsoftov raziskovalni oddelek v Pekingu, ki se je pozneje preimenoval v MSR Asia in postal eden najboljših računalniških znanstvenoraziskovalnih laboratorijev na svetu. Leta 2005 je Lee zapustil Microsoft in odšel h Googlu ter pomagal njegovi kitajski podružnici k uveljavitvi na trgu. Lee je pomagal postaviti Googlovo kitajsko spletno stran ter v Googlovo strokovno skupino privabil številne ugledne inženirje in znanstvenike. Štiri leta pozneje se je odločil oditi iz Googla in ustanoviti sklad tveganega kapitala Innovation Works, s katerim je nameraval vsako leto popeljati pet novih in obetavnih računalniških podjetij na pot do poslovnega uspeha. Innovation Works intenzivno vlaga v nova obetavna podjetja, ki se Leeju zdijo dovolj zanimiva, da verjame, da bi v prihodnje lahko pomembno vplivala na inovacije v računalniškem svetu. Do zdaj je podprl že več kot dvesto podjetij, vsako od dvajsetih najuspešnejših podjetij pa je po nekaterih ocenah vredno več kot sto milijonov dolarjev. Skupna vrednost naložb, ki jih je Innovation Works vložil v mlada obetavna podjetja, tako precej presega dve milijardi dolarjev. Med najbolj znanimi naložbami je tista v podjetje Meitu, ustvarjalca priljubljenih aplikacij za fotografije za iPhone na Kitajskem, pa tudi v izdelovalca robotov Ainemo in iskalnik Wandoujia za mobilne naprave.

Lee je pred tednom dni napovedal, da namerava v prihodnjih mesecih na borzi prvič javno ponuditi delnice svojega podjetja Innovation Works. Ker je podjetje uspešno, bo za njegove delnice predvidoma veliko zanimanja. Triinpetdesetletni Kai Fu Lee kot predsednik uprave in izvršni direktor podjetja Innovation Works obljublja, da se bo nakup delnic njegovega podjetja obrestoval vsem morebitnim kupcem, in napoveduje, da Innovation Works čaka svetla prihodnost.