Izbrali svetovalca za prodajo nepremičnin Mercatorja

Na prodaj bo tretjina nepremičnin, iztržek, okoli 500 milijonov evrov, pa bo namenjen za zmanjšanje zadolžitve.

Objavljeno
09. november 2011 08.27
Posodobljeno
09. november 2011 08.41
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Mercator začenja projekt monetizacije nepremičnin. Na podlagi analize prispelih ponudb so izbrali svetovalca pri projektu, globalno nepremičninsko svetovalno podjetje Cushman & Wakefield. Skladno s srednjeročnim gospodarskim načrtom bodo v prihodnjih dveh letih prodali in vzeli nazaj v najem za okoli 500 milijonov evrov nepremičnin.

V Mercatorju so o monetizaciji nepremičnin začeli razmišljati že pred leti, saj so hoteli postati primerljivi z drugimi evropskimi družbami iz trgovske panoge, ki svojo dejavnost večinoma opravljajo v najetih prostorih in nimajo svojih nepremičnin. V nasprotju z njimi Mercator po lanskih ocenah upravlja za okoli 1,7 milijarde evrov nepremičnin in je največji nepremičninski sklad v regiji.

Upravljanje nepremičnin po eni strani ni Mercatorjeva osnovna dejavnost, po drugi strani pa ima premoženje, ki ga dolgoročno ne potrebuje ter bi ga lahko uporabil za nadaljnjo rast in razvoj družbe in povečal uspešnost poslovanja. Zato si je v srednjeročni gospodarski načrt kot eno od nalog postavil monetizacijo nepremičnin. Pri tem je pomembno, da so vse Mercatorjeve nepremičnine neobremenjene s hipotekami, saj banke zaradi visoke bonitete družbe kot kreditojemalca ne zahtevajo tovrstnih zavarovanj.

V Mercatorju načrtujejo, da bodo izbrali investitorje in izvedli prodajo ter ponovni najem nepremičnin (sell and lease back) v Sloveniji in na Hrvaškem v letih 2012 in 2013, in sicer v predvideni skupni vrednosti 500 milijonov evrov. Iztržek monetizacije bo po njihovih pojasnilih namenjen za zmanjšanje zadolžitve, s čimer bodo kazalniki Mercatorjeve zadolženosti postali primerljivi s kazalniki zadolženosti večine mednarodnih konkurentov.

Tender za izbor svetovalca pri izvedbi projekta so razpisali v prvi polovici leta. Med prispelimi ponudbami so izbrali najustreznejšega ponudnika, globalno nepremičninsko svetovalno podjetje Cushman & Wakefield s sedežem v Londonu. Z njim bodo oblikovali ustrezen nepremičninski portfelj in ga ponudili mednarodnim investitorjem.