Izčrpaval Tosamo in odprl družbi na Karibih

Slovenci v davčnih oazah: S podjetjema v ugodnejšem, skrivnem okolju tudi Boštjan in Tanja Nagode.

Objavljeno
22. september 2016 18.10
Posodobljeno
23. september 2016 09.00
Nejc Gole, Anuška Delić
Nejc Gole, Anuška Delić

Ljubljana – Pred natanko sedmimi leti približno dvesto delavcev tiskarne MKT Print zaradi pomanjkanja materiala že več tednov ni delalo, čakali so na julijske plače in zahtevali stečaj podjetja. Večinski lastnik Boštjan Nagode in njegova sestra Tanja Nagode, danes lastnica Tosame, pa sta ravno v tistem času postala direktorja dveh družb na Britanskih Deviških otokih.

Družbi WA Management Limited in WZ Invest Holdings Limited sta bili na Britanskih Deviških otokih ustanovljeni septembra 2009. Direktor WA Management Limited je ob ustanovitvi postal Boštjan Nagode, Tanja Nagode pa je bila imenovana za prvo in po dostopnih podatkih tudi edino direktorico podjetja WZ Invest Holdings Limited, razkrivajo notranji podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Te dni jih združuje v enotno, javno bazo podatkov.

Ustanovitev obeh podjetij je vodil isti agent – ciprska izpostava londonske družbe Chesterfield Group. Ta se poleg svetovanja pri ustanavljanju družb v davčnih oazah ukvarja tudi z nepremičninskimi posli in storitvami za ladijski promet.

Obe podjetji sta bili izbrisani iz registra (angleško: struck off), kažejo podatki. WA Management konec aprila 2012 (v začetku maja pa tudi deaktiviran), leto kasneje, aprila 2013, pa tudi WZ Invest Holdings, pri čemer pri tem ni podatka o deaktivaciji. V ICIJ pojasnjujejo, da je družba izbrisana (struck off), ko ne poravnava nekaterih obveznosti. Datum deaktivacije pa kaže, kdaj je stranka naročila agentu, naj družbo v davčni oazi zapre. V obeh primerih lahko začne podjetje kasneje ponovno poslovati.

Mossack Fonseca je sicer še jeseni 2013 od Chesterfield Group zahtevala podatke o družbah, ki jih je ta ustanovila, tudi o WZ Invest Holdings. Poleg drugih dokumentov so zahtevali tudi kopijo potnega lista direktorice Tanje Nagode.

Za odziv smo zaprosili Boštjana in Tanjo Nagode. Prvi nas je v telefonskem pogovoru dvakrat prosil, naj ga pokličemo naslednji dan, nato pa se na naše klice in sporočilo SMS ni več odzival. Tanja Nagode pa nas je zaprosila, naj ji vprašanja pošljemo po elektronski pošti, a nanje ni odgovorila.

Stečaj, prevzem in oaza

Po večmesečni kalvariji in več stavkah delavcev MKT Print je tiskarna, ki jo je vodil Boštjan Nagode, oktobra 2009 končala v stečaju. Nagode pa se v tem času ni ukvarjal le s propadajočo tiskarno, ampak tudi s prevzemom in izčrpavanjem Tosame ter – kot kaže – tudi z ustanovitvijo družb v davčni oazi. Družbi na Britanskih Deviških otokih sta bili ustanovljeni leto dni po tem, ko je Nagode prevzel tovarno sanitetnega materiala Tosama in jo kmalu zatem začel izčrpavati.

Lastnik in ustanovitelj tiskarne Schwarz Boštjan Nagode je leta 2008, torej tik pred krizo, za 25 milijonov evrov prevzel Tosamo. Nakup je izpeljal prek družbe Sana investicije, ki je bila v Nagodetovi lasti prek tiskane Schwarz. Sana investicije so se za nakup pri NKBM in Hypo banki zadolžile za 23 milijonov evrov.

Nagode je nato za financiranje nakupa Tosame izkoristil kar – Tosamo. Čeprav je ta poslovno leto 2008 končala z izgubo, si je Sana investicije dala na skupščini v začetku leta 2009 izplačati 1,8 milijona evrov bilančnega dobička. Tosama je kreditirala tiskarno MKT Print, ki jo je vodil Nagode. Skupščina Tosame pa je februarja 2009 upravi naložila še postopek pripojitve Sana investicij. S tem so na Tosamo prešle vse pravice in obveznosti družbe, torej tudi vsi dolgovi.

Več kot pol leta po tem, septembra istega leta, je skupščina Tosame dala soglasje k pripojitvi; ta je bila torej izpeljana le nekaj dni pred ustanovitvijo družb WA Management Limited in WZ Invest Holdings Limited. Tosama je s tem iz nezadolženega postala zadolženo podjetje.

Po pripojitvi je lastnica Tosame postala tiskarna Schwarz, nato pa je Nagode izpeljal še več lastniških manevrov. Danes je lastnica Tosame družba TB Investicije Tanje Nagode.

Nakazila v davčne oaze

Ustanovitev WA Management in WZ Invest Holdings se časovno ujema še z enim Nagodetovim poslovnim dogodkom. Le nekaj dni po ustanovitvi družb v davčni oazi je namreč v Sloveniji ustanovil družbo S investicije. Ta tiskarska družba, ki je lani ustvarila 2,7 milijona evrov prihodkov, se danes imenuje Schwarz print. Družbo je nato lastniško prenesel na svojo sestro, nato pa na podjetje Dominanca, ki je lastnik družbe še danes.

Sled za lastniki Dominance spet vodi na Karibe. Kot lastnica je namreč vpisana družba Donzil, registrirana na Tortoli, ki je del Britanskih Deviških otokov. Direktorica Dominance je Tanja Nagode. Donzil je tudi lastnik podjetja Largo invest, ki ga vodi Boštjan Nagode. Largo invest je bil lastnik stanovanja za Bežigradom v Ljubljani. Pred tem je bilo stanovanje v lasti Schwarza, zdaj pa je v lasti fizične osebe. Poleg tega je bil Nagode od leta 2004 direktor in lastnik podjetja Wessex Corporate Holding z otoka Man, prek katerega je družba MKT Print v letih 2007 in 2008 izpeljala določene sporne posle, je poročal Dnevnik.

Iz rednega poročila stečajnega upravitelja tiskarne Schwarz (zdaj Modra premica), ki je šla v stečaj leta 2012, pa je razvidno, da je bilo iz nje na liechtensteinski račun pri Hypo banki in na nizozemski račun pri Abn Amro Bank nakazanih 3,1 milijona evrov.

Policijska preiskava

Nagodetove posle, prevzem Tosame in domnevno sporne posle v MKT Printu so začeli preiskovati kriminalisti, ki so podali tudi več kazenskih ovadb, tožilstvo pa je zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov v MKT Print vložilo obtožnico. Stečajni upravitelj MKT Printa Tomaž Kos pa je zoper nekdanje vodstvo tiskarne vložil deset milijonov evrov vredno tožbo.

A Boštjan Nagode je uradno brez premoženja, saj je nekdanji lastnik Tosame svoje lastništvo prenesel. Celovška Raiffeisenlandesbank je pred tremi leti zahtevala osebni stečaj za Nagodeta, čemur je sodišče ugodilo. Stečajna upraviteljica je ugotovila, da Nagode nima nepremičnin, vozil in delnic. Je namreč le lastnik družbe Modra premica v stečaju in družbe Sana investicije. Tako se je osebni stečaj končal brez poplačila upnikov – ti so sicer prijavili za 30 milijonov evrov terjatev.

***

Projekt #PanamaPapers

Nastal je na podlagi notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonsece, ki jih je od anonimnega vira pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvi Dela in več kot 100 drugih medijskih partnerjev pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Pri tem je sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav.